08:07

09.04.2021

08:07

09.04.2021

B92

Osamnaestogodišnji Liman vredi 3,3 milijarde dolara nakon što je od oca Guntera Limana nasledio udele u nemačkom lancu drogerija "dm-drogerie markt". To je pokazala Forbsova 35. godišnja lista milijardera koja je objavljena 6. aprila.

"Dm-drogerie markt", izvor Limanovog bogatstva, vodeći je lanac drogerija u Nemačkoj. Osnovana je 1974. godine, a prema veb stranici kompanije, zapošljava više od 41.000 ljudi u više od 2.000 prodavnica širom Nemačke.

Prema Forbsu, ni Kevin, ni njegov otac nisu aktivno uključeni u kompaniju, a o njima se malo zna. Biznis insajder je kontaktirao "dm-drogerie markt" tražeći izjavu, dok, kako se navodi u tekstu, od Limana nije bilo moguće odmah dobiti komentar.

Drugo mesto među najmlađim milijarderima na svetu 2021. godine zauzima 24-godišnji Vang Zelong iz Kine, "težak" 1,5 milijardi dolara. Na trećem i četvrtom mestu su norveške sestre Aleksandra i Katarina Andresen, koje imaju 24, odnosno 25 godina i svaka "vredi" 1,4 milijarde dolara. Obe poseduju deo porodične kompanije Ferd, investicione kompanije vredne više milijardi dolara.

Kako se dodaje, trenutno najmlađi milijarder na svetu - za kog nije poznato da je prisutan ni na jednoj od vodećih društvenih platformi - u potpunoj je suprotnost od prethodnog nosioca titule. Podsetimo, u Forbsovoj listi milijardera za prethodnu godinu ovu titulu je dobila zvezda rijalitija i modni mogul Kajli Džener. Dok je 23-godišnja Džener u pala sa najnovije Forbsove rang liste milijardera, ona je - kontroverzno - proglašena za najmlađeg svetskog milijardera u svetu u 2019. godini sa 21 godinu.

Forbsova lista bazira se na informacijama o najbogatijim ljudima na svetu, koristeći cene akcija i devizne kurseve od 5. marta i uzima u obzir samo one osobe čija je neto vrednost veća od milijarde dolara. Prema listi, u svetu sada živi 2.755 milijardera - više nego što je ikada ranije bilo.

Čak i nakon pandemijske 2020. godine, svetski milijarderi su bogatiji nego što su ikada bili. Prema Forbsu, ukupno bogatstvo svetskih milijardera poraslo je za 8 biliona dolara na ogromnih 13,1 biliona dolara. U međuvremenu, izveštaj Instituta za političke studije otkrio je da su svetski milijarderi dodali svom bogatstvu 4 biliona dolara - znatno manje od procene Forbsa - 18. marta 2020. do 18. marta 2021. godine.