07:09

04.05.2021

07:09

04.05.2021

Nova S

Bil i Melinda Gejts saopštili su da je došao kraj njihovog braka nakon 27 godina, a jedno od prvih pitanja koje se postavlja jeste - ko će šta dobiti nakon razvoda.

Bogatstvo Bila Gejtsa početkom 2021. godine procenjeno je na oko 130 milijardi dolara, ali nije samo novac u pitanju. Gejts poseduje neke zaista spektakularne stvari, pa nema sumnje da će ovaj razvod biti jedan od onih o kojem će tek biti pisano i pričano, bar kada je u pitanju podela imovine.

Četiri kuće

Prva je čuvena Ksanadu 2, palata koja se nalazi na obali jezera Vašington u gradu Medina, u kojoj Gejts i provodi najviše vremena. Pored nje, nekadašnji vlasnik Majkrosofta ima ranč Paseana u San Dijegu, kompleks u okviru farme konja koji se nalazi u Velingtonu na Floridi, kao i nekadašnju kuću koja je pripadala jednom od najčuvenijih kauboja u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, Bafalo Bilu Kodiju, koja se nalazi u Vajomingu.

Doduše, najinteresantnija jeste svakako Ksnanadu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog sobe koja je isključivo posvećena – čokoladi.

Privatni avion

Dok je bio prvi čovek Majkrosofta, Gejts je često na putovanja išao privatnim avionom marke „Bombardier BD-700“ u koji može da sedne 19 osoba. Iako više nije na čelu kompanije, Gejts još uvek često putuje, pa je izvesnije da će njemu pripasti vazduhoplov.

Vozni park

Bil Gejts oko desetak vozila, a poznat kao pasionirani ljubitelj Poršea, u svom voznom parku ima Porše 911, Porše 930 turbo, Porše 959, Porše Tajkan, Mercedes S klasu i 500SL, BMV 7, kao i Teslu model X. Interesantno, svoje mesto je našao i jedan Ford Fokus.

Lesterski kodeks

Skup naučnih pisanja, ideja i nacrta na 72 strane koje je 1510. godine objavio Leonardo da Vinči jedna je od najskupljih stvari koje Gejts poseduje, pošto je 11. novembra 1994. godine za njega dao preko 30 miliona dolara.

Skupocena umetnička dela

Pored mogućnosti da gotovo svako umetničko delo prikaže na najmodernijim ekranima svoje vile Ksanadu, Gejts je takođe poznat kao veliki ljubitelj umetnosti, pa tako poseduje slike umetnika iz različitih epoha koje stoje raštrkane po njegovoj kući.

Ogromna kućna biblioteka

Leonardov Kodeks je tek jedna od skupocenih knjiga koje je moguće naći u biblioteci Bila Gejtsa koja se prostire na gotovo 200 kvadratnih metara. Njihova ukupna vrednost je procenjena na oko 60 miiona dolara.

Brojni „gedžeti“

Logično, čovek čije ime je sinonim za razvoj moderne tehnologije u svom posedu ima i veliki broj impresivnih elektronskih spravica, među kojima su najzanimljiviji veliki ekrani koji su raštrkani po čitavoj kući.

Tek šturi pogled na sve ono što se nalazi u posedu Bila i Melinde Gejts nam govori da ih očekuje izuzetno težak i komplikovan proces razdvajanja i odlučivanja kome će šta od svega toga na kraju dana i pripasti.