18:25

09.06.2021

18:25

09.06.2021

N1, CNBC

Kongres El Salvadora usvojio je velikom većinom predlog da kriptovaluta bitkoin postane zvanično sredstvo plaćanja u ovoj zemlji. Cena bitkoina je skočila za oko pet odsto posle ovog izglasavanja.

Prošle srede, predsednik El Salvadora Najib Bukele poslao je ovaj predlog kongresu na glasanje. Ovakav potez mladog Bukele dolazi nakon što je prošle nedelje objavio da je El Salvador uspostavio partnerstvo sa kompanijom Stike radi izgradnje moderne finansijske infrastrukture koristeći tehnologiju bitkoina.

Cilj takozvanog “Bitkoin zakona” je uvođenje pomenute kriptovalute u zakonske okvire, kako bi se njime transakcije vršile legalno. To znači da će uskoro u El Salvadoru sve moći da se kupuje bitkoinima, kao i da se kriptovalutom plaćaju računi, porezi, prenosi portal Biznis i finansije.

Do sada se u El Salvadoru koristio američki dolar, a najvećem delu javnosti još uvek nije jasno kako će funkcionisati digitalna valuta, odnosno kako će se njom svuda plaćati i kako će sve funkcionisati u slučaju rasta ili pada njene vrednosti, pošto su kriptovalute izrazito nestabilne.

To pokazuje i primer bitkoina, čija cena je posle vesti iz El Salvadora porasla za pet odsto, na 34.239 dolara. Koliko vrednost ove valute varira može se videti i iz podatka da je u aprilu ove godine on vredeo čak 63.000 dolara. Trenutna vrednost bitkoina i dalje predstavlja rast od 230 odsto u poslednjih 12 meseci.