16:21

18.07.2022

16:21

18.07.2022

Radio Slobodna Evropa

Evro je dostigao u ponedeljak, 18. jula, jednonedeljni maksimum, zahvaljujući povlačenju dolara nakon što je nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi signaliziralo da ne podržava najavljeni tempo povećanja rasta kamata.

Komentari krajem prošle nedelje oborili su dolar sa maksimuma koji je ostvario u poslednje dve decenije što je podstaklo jačanje berzi i drugih valuta. Tome su u velikoj meri pomogli signali o stimulativnim merama u Kini.

Indeks dolara, kojim se meri njegova vrednost u odnosu na šest globalnih valuta, sada je skoro 2 odsto niži od prošlonedeljnog maksimuma i iznosi 107,27.

"S obzirom na to da su tržišta akcija i dalje na pozitivnoj teritoriji, apetit za rizikom se vratio, tako da su komentari guvernera Fed-a (Kristofera) Volera (Christopher Waller), koji je protiv povećanja kamate za 100 baznih poena, imali željeni uticaj“, rekao je Derek Halpeni (Halpenny), šef istraživanja u MUFG-u.

Voler i guverner Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard (James Bullard) rekli su da se zalažu za povećanje kamatne stope od 75 baznih poena na sastanku FED-a od 26. do 27. jula, umesto 100 baznih poena što su neki zvaničnici najavili nakon što je objavljeno da je inflacija u junu veća od očekivane – 9,1 odsto što je najviše od 1981.

Špekulanti su, međutim, i dalje naklonjeni dolaru, sa nedeljnim podacima američkog CFTC-a koji pokazuju ukupne duge pozicije dolara na sedmonedeljnim maksimumima.

Halpeni je ukazao na "čitavu listu rizika" po evro.

Najavljeno je da će Evropska centralna banka u četvrtak podići kamatne stope za 25 baznih poena, a investitori čekaju da vide da li će objaviti planove kako će da se izbori sa rastom troškova zaduživanja u južnim članicama evrozone, posebno u Italiji.

Istog dana, Rusija bi trebalo da obnovi snabdevanje gasom preko Severnog toka 1 nakon 10-dnevnog prekida rada zbog remonta. Ukoliko to ne učini, to će dodatno uzdrmati tržišta koja se već pribojavaju recesije u Evropskoj uniji.

"Sa Severnim tokom i političkom situacijom u Italiji, ne postoji ubedljiv fundamentalni razlog za zaokret u kursu evra i dolara," rekao je Halpeni, upoređujući najavljeno povećanje kamata ECB za 0,25 odsto, u odnosu na 0,75 procenata koliko se očekuje da će Fed podići.

U Italiji investitori iščekuju kakva će biti sudbina premijera Marija Dragija koji će se ove nedelje obratiti parlamentu nakon što je predsednik zemlje odbio njegovu ostavku prošle sedmice.

Cene sirovina su takođe dobile podsticaj nakon što su kineske vlasti najavile podršku sektoru nekretnina, podižući cene gvozdene rude i bakra.

Kineska centralna banka bi takođe u sredu mogla da usvoji dugo očekivano ublažavanje restriktivne politike.

"Situacija u Kini je teška. Imali smo regulatorne mere u oblasti e-trgovine, obrazovanja i igara…Nulti pristup u borbi protiv epidemije nije dozvolio da se ponovo otvori na isti način kao Zapad“, rekao je Bil (Bill) Maldonado, izvršni direktor Eastspring Investmentsa.

"Ona tek sada počinje da podstiče privredu," dodao je Maldonado.

Izvor: Reuters