12:07

10.08.2022

12:07

10.08.2022

Agencije, Nova S

Ilon Mask, izvršni direktor "Tesle" i "Spejseksa", je u poslednjih nekoliko dana prodao 7,9 miliona deonica "Tesle" i time zaradio 6,9 milijardi dolara od prodaje.

Serija podnesaka Komisiji za hartije od vrednosti SAD otkrila je nekoliko prodaja deonica koje su izvršene od petka do utorka uveče.

To je prva Maskova prodaja akcija „Tesle“ od aprila, kada je prodao 9,6 miliona akcija u vrednosti od 8,5 milijardi dolara. Aprilska prodaja usledila je neporedno nakon što je postignut dogovor o kupovini tvitera vredan 44 milijarde dolara.

Mask je pre mesec dana objavio da planira da obustavi kupovinu "Tvitera", tvrdeći da rukovodstvo nije dalo relevantne informacije i botovskim i lažnim nalozima na mreći.

"Tviter" je ubrzo nakon toga podneo tužbu protiv Maska kako bi ga primorao da ugovor o kupovini sprovede u potpunosti.

Trenutno rasprodaja akcija ukazuje na to da bi Mask mogao izgubiti slučaj na sudu. Na Tviteru su ga pitali da li je završio sxa prodajom akcija, na šta je on ogovorio sa "Da", uz upozorenje da može biti primoran da kupi "Tviter".

On kaže da je važno da ne dodđe do ishitrene prodaje deonica "Tesle" u slučaju da ugovor mora da se sprovede do kraja. On dodaje da je spreman i da otkupi prodate deonice ukoliko do toga ne dođe.