14:14

12.08.2022

14:14

12.08.2022

DW

Nemačka se suočava s velikim nedostatkom kvalifikovane radne snage, praktično u svim privrednim granama. Najveći problemi su u oblasti socijalnog rada. Udruženja poslodavaca zahtevaju pojačano doseljavanje radnika.

Između jula 2021. i jula 2022. u Nemačkoj je na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalifikovanih radnika. To je rezultat studije koju je sproveo Institut nemačke privrede (IW) iz Kelnu. Ukupno je registrovano 537.923 nepopunjenih radnih mesta.

Najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage u proteklih 12 meseci bilo je u sektoru socijalnog rada. Tamo je nepopunjeno 20.578 radnih mesta – što je novi rekord, tvrde u IW. „Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje recimo u socijalnom radu u školama, radu s mladima, decom i u staračkim domovima, ili kod savetovanja zavisnika. Dakle na svim onim područjima gde je za rešavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška“, navode autori studije Helen Hikman i Filic Koneberg.

Manjak radnika u mnogim sektorima

Sličan nedostatak stručne radne snage uočen je i u sektoru u kojem rade vaspitačice i vaspitači – 20.500 radnih mesta i dalje je nepopunjeno. „U tom sektoru se radi o rekordnoj vrednosti“, navodi se u studiji. U staračkim domovima nedostaje 8.279 negovatelja, traži se i 16.974 elektrotehničara, a u sektoru zdravstva, odnosno nege bolesnika, potrebno je još 16.839 radnika.

Stručnu radnu snagu sve je teži pronaći i sanitarnim firmama, odnosno onim preduzećima koja se bave sistemima grejanja ili održavanjem klima-uređaja. Njima nedostaje 14.013 radnika. Nemačke kompanije traže 13.638 informatičara, 12.060 fizioterapeuta, 11.771 tehničara za održavanje motornih vozila, kao i 10.562 profesionalna vozača. Kod vozača institut iz Kelna predviđa dodatno zaoštravanje situacije na tržištu rada, s obzirom na činjenicu „da su vozači natprosečno stari i s obzirom na to da nedostaje pomladak“.

Novi zakon o doseljavanju?

Predsednik udruženja poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Štefan Volf se zbog nestašice stručne radne snage zalaže za usvajanje novog zakona o doseljavanju. „Potreban nam je zakon o doseljavanju kakav ima Kanada“, rekao je on i dodao: „Doseljenicima se mora obezbediti dugoročno pravo ostanka u Nemačkoj.“

U Kanadi su, kaže Volf, usvajanjem zakona o doseljavanju rešili brojne probleme, a u Nemačkoj zakon o doseljavanju stručne radne snage sadrži brojne komplikacije i prepreke: „Onima koji dođu kod nas potrebno je osiguranje i doživotna sigurnost. Pretpostavka za to moraju da budu kvalifikacije i znanje jezika.“

Aktuelni nemački Zakon o doseljavanju stručne radne snage (FEG) stupio je na snagu 1. marta 2020. Cilj je olakšati dolazak kvalifikovane radne snage iz trećih zemalja. Kako je pokazala jedna nedavna anketa koju je sprovela Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK), 56 odsto preduzeća u Nemačkoj nestašicu stručne radne snage smatra rizikom za sopstveno poslovanje.