23:08

18.11.2022

23:08

18.11.2022

RTKlive

Guverner Centralne banke Republike Kosovo Fehmi Mehmeti rekao je za RTKlive da je Kosovo dobilo slučaj u svim spornim tačkama u slučaju "IuteCredit".

„Imamo potvrdu da u slučaju "IuteCredita" imamo potpunu pobedu u svim bodovima koji su sporni. Republika Kosovo neće imati nikakve troškove, niti troškove, uključujući i advokatske honorare, neće platiti IuteCredit. Ovo pokazuje mnogo o nama kao CBK, pokazuje da su odluke koje smo donosili uvek išle u našu korist. To su bile zakonske odluke i to pokazuje da mi uvek dajemo prednost zakonitosti“, rekao je on za RTKlive.

Prema njegovim rečima, do sada su, ne samo ovaj slučaj, već svaki slučaj što se tiče sudskih odluka, uvek dobijali.

„IuteCredit” je napravio niz prekršaja, ali najvažniji je nesprovođenje biznis plana. Nisu sproveli plan koji su predstavili kada su tražili licencu. Ova institucija stoji iza niza prekršaja, od kojih je prvi bio nesprovođenje biznis plana. Zahtev je bio da se sprovede biznis plan, da se primeni normalna kamatna stopa i na osnovu biznis plana i kamatne stope na osnovu kojih smo dobili registraciju, a pri tome biznis plan nije sproveden. Ova mikrofinansijska institucija je imala stratosferske kamatne stope koje nisu bile u skladu sa zakonima koji su u skladu sa direktivama Evropske unije“, rekao je on.