09:09

19.01.2023

09:09

19.01.2023

RSE

Kompanija Majkrosoft (Microsoft) počela je otpuštanje 10.000 zaposlenih, što je gotovo pet odsto njene ukupne radne snage, prenosi AP.

To je, kako navodi, odgovor na "makroekonomske uslove i promene u prioritetima korisnika", pokazuje dokumentacija koja je uložena nadležnom regulatornom telu SAD.

Majkrosoft navodi da je upravo obavestio radnike o otpuštanjima, a neka su počela odmah.

Najavljene su i promene u hardverskom portfoliju kompanije i konsolidacija lokacija na kojima ona iznajmljuje kancelarije - što takođe znači smanjenje aktivnosti.

U mejlu zaposlenima, glavni rukovodilac Majkrosofta, Satja Nadela (Satya Nadella), naveo je da je otpuštanjem obuhvaćeno "manje od pet odsto ukupne baze zaposlenih", a da su "nekima obaveštenja poslata danas".

"Mada eliminšemo poslove u nekim oblastima, nastavićemo sa zapošljavanjima u ključnim strateškim sektorima", napisao je Nadela, ukazavši na važnost stvaranja "nove kompjuterske platforme" uz korišćenje napretka veštačke inteligencije, prenosi Beta.

Po njegovim rečima, korisnici usliga te firme koji su tokom pandemije COVID-19 sve više trošili na digitalnu tehnologiju, sada nastoje da "optimizuju svoje digitalne troškove tako da s manje postignu više".

"Takođe vidimo da organizacije u svim privrednim granama i svim geografskim područjima iskazuju oprez s obzirom da su neki delovi sveta u recesiji dok je drugi delovi sveta očekuju", napisao je Nadela.

I druge tehnološke kompanije - Amazon, Tviter i Meta, smanjuju broj zaposlenih, jer su zabrinute zbog negativnih ekonomskih kretanja u SAD i svetu.