07:25

16.03.2023

07:25

16.03.2023

Agencije

Stotine Guglovih radnika u švajcarskom gradu Cirihu stupilo je u štrajk u sredu u znak protesta zbog više od 200 otkaza.

U januaru je Guglova matična kompanija Alfabet objavila da planira da otpusti 12.000 radnika širom sveta, što odgovara šest odsto njene radne snage, podseća Rojters.

Odluka o otpuštanju poklopila se sa talasom otpuštanja u kompanijama širom SAD, posebno u tehnološkom sektoru, gde su kompanije otpustile više od 290.000 radnika od početka godine, prema sajtu za praćenje otpuštanja Layoffs.fyi.

Radnici u kancelariji Gugla u Cirihu, gde radi oko 5.000 zaposlenih, protestovali su protiv najavljenih otpuštanja već u februaru. Predstavnik Sindikoma, sindikata radnika u IT sektoru, rekao je da je više od 2.000 zaposlenih ponudilo smanjenje plata i broja radnih sati umesto otkaza.

Gugl je očigledno odbio njihov predlog. 

"Naši članovi u Guglu u Cirihu i svi zaposleni koji se pridružuju štrajku pokazuju solidarnost sa onima koji su otpušteni. Smeta im nedostatak transparentnosti u otpuštanjima, a posebno su razočarani što Gugl otpušta radnike iako svake godine zarađuje milijarde dolara", rekao je portparol Sindikoma.

Portparol Gugla je rekao da je kompanija odlučila da smanji broj zaposlenih kako bi održala broj radnih mesta u skladu sa najvišim prioritetima. 

"Proces konsultacija u Švajcarskoj je završen i obavešteni su zaposleni na čija su radna mesta pogođena", rekao je portparol.