23:04

16.03.2023

23:04

16.03.2023

VOA

Američki bankarski sistem je i dalje stabilan i Amerikanci mogu da budu uvereni da će imati pristup svojim depozitima zahvaljujući "odlučnim i snažnim" potezima preduzetim nakon što je zbog povlačenja uloga Banka Silicijumske doline (SVB) doživjela kolaps, rekla je u četvrtak sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Jelen je na pretresu senatskog Odbora za finansije naglasila da su vanredne mjere za jačanje javnog poverenja u bankarski sistem, koje je u nedelju objavio Sekretarijat za finansije sa drugim finansijskim regulatorima, pokazale rešenost američke vlade da zaštiti depozite.

"Mogu da uverim članove odbora da je naš bankarski sistem stabilan, a Amerikanci mogu da budu uvereni da će im depoziti biti na raspolaganju kada su im potrebni", rekla je Jelen.

To je bilo prvo obraćanje sekretarke za finansije članovima Kongresa, nakon što su mere da se zaštite depoziti i poboljša likvidnost u bankarskom sektoru dočekane sa olakšanjem i iznenađenjem na Kapitol hilu, gdje demokrate kontrolišu Senat a republikanci Predstavnički dom.

Jelen je kazala da je Banka Silicijumske doline doživjela krah zato što nije mogla da ispuni novčane zahtjeve štediša, nakon što je zbog odluke Federalnih rezervi da podignu kamatne stope smanjena vrednost obveznica na koje se banka oslanja da finansira povlačenje uloga. Takođe je ukazala na veliki nivo neosiguranih depozita kao jedan od faktora.

"U ovoj situacije je postojao rizik kada je reč o likvidnosti. Pažljivo će biti razmotreno šta se dogodilo u banci i kako je problem nastao, ali je jasno da je banka zatvorena zato što nije mogla da ispuni zahteve klijenata koji su povlačili uloge", naglasila je Jelen.

Američka zvaničnica, u unapred pripremljenom uvodnom izlaganju, nije pominjala situaciju u banci Kredit svis, čije su akcije naglo pale u sredu pre nego što je švajcarska centralna banka obećala da će joj pomoći.

Jelen je rekla da je Sekretarijat za finansije radio sa Federalnim rezervama i Federalnom korporacijom za osiguranje depozita (FDIC) da se zaštite štediše u Banci Silicijumske doline i Signačur banci u Njujorku, koja je takođe doživjela kolaps prošle nedelje, i da se uspostavi novi program koji bi bankama obezbedio pristup hitnim fondovima.

"Vlada ne štiti deoničare i zajmodavce. I što je važno, nije se koristio novac poreskih obveznika niti je doveden u pitanje", rekla je Jelen u Senatu.