12:06

16.06.2019

12:06

16.06.2019

Darko Mirković, RTK2

Na Evropskom šampionatu za igrače do 21 godine nastupiće 12 najboljih evropskih selekcija koje su kroz kvalifikacije izborile to pravo. Zanimljivo je da se medju učesnicima neće naći reprezentacije Holandije i Portugalije, dok se kao iznenadjenje uzima plasman Austrije i Rumunije. Sve reprezentacije rasporedjene su u tri grupe sa po 4 ekipe, a prvenstvo će biti otvoreno utakmicom selekcija Poljske i Belgije, dok će se u drugom meču sastati reprentacije Italije i Spanije. 

Brojni fudbalski stručnjaci i evrsopski treneri kao jednog od favorita za najviši plasman svrstavaju reprezentaciju Srbije, koja je na prvenstvo došla u kompletnom izadanju i sa nekoliko sjajnih pojedinaca. Svakako da najveću pažnju privlači novi napadač Reala, Luka Jović, koji trenutno spada u sam vrh evropskog fudbala i za koga se smatra da će biti jedan od najboljih evropskih strelaca. Naravno da selektor Goran Đorović na raspolaganju ima i druge odlične pojedince, pre svega u odbrani i na sredini terena, pa otuda i optimizam koji provejava u srpskoj selekciji. 

Prvi protivnik Srbiji biće reprezentacija Austrije, dok se najveća neizvesnost očekuje u duelu sa selekcijom Nemačke. Treći protivnik u grupi Srbiji će biti Danska, a samo prvoplasirana selekcija stiče pravo direktnog plasmana u narednu fazu, dok će kao drugoplasirana ići reprezentacija sa najboljim učinkom.

Titulu prvaka Evrope iz 2017. godine brani reprezentacija Nemačke koja je u finalu savladala selekciju Španije sa 1-0.