16:09

14.08.2019

16:09

14.08.2019

Bojan Tomić, RTK2

Odbojka se u Lipljanu igra od 1954. godine, a prva zvanična odbojkaška utakmica u ovom gradu odigrana je 1960.godine, od  kada odbojkaški klub "Partizan-Lipljan" ostvaruje zapažene rezultate. Klub sa najdužom odbojkaškom tradicijom na ovom  prostoru trenutno prolazi kroz najteži period od svog osnivanja.

Odbojkaški klub "Partizan" iz Lipljana takmiči se u Drugoj ligi Srbije grupa zapad gde su prošle takmičarske sezone zauzeli  3.mesto. Pored seniorske ekipe u klubu postoje sve mlađe kategorije. U jeku planiranih priprema za novu takmičarsku sezonu, suočavaju se teškom finansijkom situacijom.

"Ova godina  kao i prošla je jako teška jer smo ostali bez budžeta za osnovne troškove i  bez stalnog izvora finansija i teško nam je da uopšte krenemo sa takmičenjem. U toj bližoj istoriji kluba najveću podršku imali smo od tadašnjeg ministarstva za Kosovo i ministarstva omladine i sporta koji su nam pokrivali te osnovne troškove jer su sva naša gostovanja i domaćinstva jako zahtevna. Kao što znate mi smo u početku kao domaćini igrali čak u Nišu, zatim smo se vratili u S.Mitrovicu a sada smo godinama unazad domaćini u Zubinom Potoku“, rekao je direktor odbojkaškog kluba "Partizan" iz Lipljana  Aleksandar Rašić.

Rašić napominje da je poslednjih pet godina opština Gračanica finansijki pomagala klub, a da je od ove godine situacija drugačija.

"Ostali smo bez ičije pomoći uprkos svim apelima nadležnima i na lokalnom i na državnom nivou, ostali smo bez budžeta i jednopstavno i prošle godine smo krenuli Ligu i takmičenje sa nekom minimalnom pomoći koju smo dobili od naših bivših igrača i prijatelja kluba i uspeli da nekako završimo tu sezonu. Ove sezone situacija je ista i stav uprave kluba i nas koji držimo ovu ekipu na okupu je da bez pomoći nadležnih mi nećemo moći da uđemo u takmičenje", zaključio je Rašić.

Predsednik odbojkaškog saveza Kosova koji se takmiči u sistemu odbojkaškog saveza Srbije Jovan Mladenović za RTK2 kaže da i ostali klubovi imaju finansijske probleme.

"Novac koji nam pripada iz sportskog saveza Kosova ne ide direkno na naš žiro račun nego se organizuju neki tenderi i tako se nabavlja oprema za  klubove. Upoznat sam sa situacijom odbojkaškog kluba 'Partizan' iz Lipljana koji ima poteškoća sa finansijskim sredstvima, mada je situacija i sa drugim klubovima manje-više identična, tako da je odbojkaški savez Kosova zajedno sa odbojkaškim savezom Srbije i sportskim savezom Kosova na putu da reši taj problem kako bi se i dalje odbojka nesmetano igrala na ovim prostorima“, istakao je  Mladenović.

Ako za ovu sezonu ne dobiju  sredstva kojim bi  bili pokriveni troškovi službenih lica i obaveze kotizacije odbojkaškom savezu, odbojkaši iz Lipljana rešeni su da ove sezone ne okupe ekipu i  istupe iz  daljih takmičenja.