13:20

08.10.2019

13:20

08.10.2019

Bojan Tomić, RTK2

Još uvek je neizvesno da li će utakmica šesnaestine finala fudbalkog Kupa Srbije, između Trepče i Crvene zvezde biti odigrana u Žitkovcu na Kosovu. Iz Fudbalskog saveza Kosova i Fudbalskog saveza Srbije stižu oprečne informacije.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erold Salihu je za RTK2 izjavio da u vreme kada dva naroda treba da se približe uvek nastane neki novi problem koji neko drugi napravi i koji nikom ne ide u korist.

"Utakmica FK Trepča i FK Crvena Zvezda odigrava se na tuđoj teritoriji i za to  je potrebna saglasnost Fudbalskog saveza Kosova. U Srbiji će sigurno sada da se pitati- zašto. Rećiću vam vrlo iskreno, nikada, čak  ni u vreme Jugoslavije, od 1946. godine Fudbalski savez Kosova nije bio član Fudbalskog saveza Srbije, već je bio punopravni član Fudbalske federacije Jugoslavije. Znači, nikada nije bilo takmičenja na teritoriji Kosova. Sada se našao neko dovoljno pametan da zvaničnu utakmicu igra na teritoriji Mitrovice, što se kosi sa statutom Fudbalske federacije Kosova, FIFE i UEFE. Pisali su da imaju odobrenje Fudbalske federacije Kosova, što apsolutno nije tačno. Mi nikada nećemo dati takvo odobrenje. Uvek ćemo dozvoliti da dođu i Zvezda i Partizan ili ko god, ali samo za prijateljske utakmice i utakmice humanitarnog karaktera. Zvanične utakmice ne može biti. Fudbalska federacija Kosova nije policija da to spreči. Obavestili smo policiju, FIFU i UEFU. Sve ovo nije trebalo ni fudbalskom savezu Srbije koji se sigurno nije ni pitao o ovome, mislim da je ovo stav države Srbije. U vreme kada se pokušava zbližavanje dva naroda, uvek se stvori neki veštački problem, u ovom slučaju preko Fudbalskog saveza Srbije. Zato smatram da je ovo jedan glup potez, izvinjavam se na izrazu, jer svakim danom imamo sve bolje odnose i sa Fudbalskim savezom Srbije i sa ostalim savezima u regionu. Opet ponavljam da nije trebalo da se dođe do razgovora o ovome i do stvaranja problema bez  ikakvog razloga", istakao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erold Salihu.

Kup utakmica između fudbalskog kluba „Trepča“  i „Crvene zvezde“ trebalo  bi da se odigra u sredu, 9.oktobra, na stadionu u Žitkovcu od 14 sati.