13:46

20.10.2019

13:46

20.10.2019

Darko Mirković, RTK2

Na prvom esport međunarodnom turniru koji je održan na Kosovu učestvovalo je oko 20 takmičara iz regiona, među kojima nije bilo igrača iz Srbije, iako su po rečima orgnizatora bili pozvani.

Po prvi put na ovakvim takmičenijima na Kosovu učestvovale su i tri devojke, čime su kako nagalašavaju razbijene barijere i predrasude, da je sve popularinji esport samo muški sport.

"Nisam po prvi put na ovakvim takmičenjima, jer sam bila i na nekoliko turnira u regionu. Veoma je važno što se na ovom takmičenju na Kosovu pojavljuju i devojke, čime se razbijaju barijere i predrasude da to nije za nas“, naglašava Era Ćena iz PrIštine.

Takmičar iz Struge Zlatko Petrovski napominje da je veoma zadovoljan oragnizacijom i kvalitetom turnira, napominjući da je ovom vrstom sporta počeo da se bavi iz radoznalosti, ali da je sada spreman i za velike rezultate, kako na nivou Balkana tako i Evrope.

"Ovo je veoma težak, ali i zanimljiv sport, koji nažalost u Makedoniji još nije dovoljno razvijen, jer mu se ne posvećuje velika pažnja. Idem na razne turnire i trudim se da na svakom od njih ostvarim što bolji plasman”, kaže Petrovski.

Jedan od oragnizatora takmičenja na Kosovu Besniik Tači ističe da se pre par godina počelo sa organizacijom turnira samo na nivou Kosova, ali da je to sada poprimilo regionalni karakter, sa velikim brojem učesnika po pozivu.

"Bilo je veoma teško u početku, i turniri su bili skromni, ali sada je to mnogo bolje, i mi ovde sada imamo i takmičare iz Makedonije i Albanije. Za ovaj sport ne postoji starosna granica, ali je zanimljivo da su na primer u Albaniji takmičari stariji, dok je na Kosovu ta granica oko 20 godina. Ovde po prvi put imamo i devojke što je veoma dobra stvar”, napominje Besnik Tači.

Popularnost ovog sporta je u velikom porastu, a o tome svedoči i činjenica da iako još nema konkretnih potvrda iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, sve su glasnije najave da bi se esport uskoro mogao naći i na programu olimpijskih igara. Pre toga esport se kao demonstrativni sport početkom septembra prikazao i Azijskim igrama, a na ovom kontinetu, profesionalni igrači video igara stekli su popularnost skoro jednaku kao holivudski glumci.