15:04

24.10.2019

15:04

24.10.2019

Bojan Tomić, RTK2

Fudbaleri Kosova se pre početka 9. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo nalaze na trećem mestu A  grupe, sa 11 bodova,iza Češke koja ima 12, i prvoplasirane Engleske sa 15 poena. U grupi A nastupaju i Crna Gora i Bugarska koje se nalaze na pretposlednjem i poslednjem mestu.

Najvažniji  meč u dosadašnjem delu kvalifikacija Kosovo igra 14.novembra, u gostima protiv Češke. Fudbalski savez Češke je odlučio da do karte za ovaj susret mogu doći samo češki državljani, dok je kosovskim  navijačima namenjeno oko oko 600 ulaznica. Kosovski fudbalski savez nije zadovoljan ovakvom odlukom.

„Nije u redu da se češki savez ovako ponaša. Odluka da ne samo državljani Kosova, nego i svi drugi iz Evrope, ne mogu da kupe karte je jedno ograničenje  suprotno svim Fifinim i Uefinim pravilima. Svima je poznato koliko je utakmica važna i 500-600 ulaznica za naše navijače je veoma malo jer bi mnogi voleli da gledaju tu utakmicu", istakao je generalni sekretar Fudbalske federacije Kosova Erold Salihu.

Posle gostovanja u Češkoj, Fudbaleri Kosova će ugostiti Englesku 17. novembra. Kosovski savez je odlučio da za engleske navijače obezbedi više ulaznica.

„Radimo sve što je u našoj moći da obezbedimo više ulaznica za navijače Engleske i da zbližimo engleske i kosovske fanove. Gostujućim navijačima pripada pet posto od ukupnog broja ulaznica i smatram da je to veoma malo. Predsednik fudbalske federacijee Agim Ademi  i izvršni odbor  su odlučili da se Englezima obezbedi veći broj ulaznica jer na neki način želimo da dokažemo da, bez obzira što je u pitanju kvalifikacioni meč, ovo je i utakmica između dva prijateljska naroda.Znamo da u Engleskoj živi i radi veliki broj ljudi sa Kosova i  ovo će biti i više od utakmice i zato treba  da ih dočekamo na što prijateljski način", zaključio je Salihu.

Posle dobrih partija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Kosovo na najnovijoj Fifinoj rang listi napredovalo za pet mesta i sada zauzima 114. poziciju, dok je reprezentacija Srbije popravila plasman  za dva mesta i trenutno je na 33.poziciji ove liste.