13:35

20.11.2019

13:35

20.11.2019

Saopštenje, RTK2

Igor Кokoškov je novi selektor muške seniorske reprezentacije Srbije. Posle uspešnih pregovora predsednika Кošarkaškog saveza Srbije Predraga Danilovića i Kokoškova, koji skoro dve decenije radi u NBA ligi, postignut je dogovor da Кokoškov preuzme nacionalni tim Srbije.

"Izuzetno smo zadovoljni što će tako kvalitetan stručnjak i jedan od najboljih srpskih trenera ubuduće sedeti na klupi reprezentacije Srbije. Igor je najbolje rešenje za predstojeće izazove, jer nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a jasno je da je naš primarni cilj da izborimo plasman na oba takmičenja. Veliko hvala Sakramento Кingsima, posebno Vladu Divcu, na pomoći i razumevanju u realizaciji angažovanja Кokoškova od strane КSS, što je veoma bitno za kompletnu srpsku košarku. Uskoro ću se u Americi sastati sa Igorom, gde ćemo razgovarati o detaljima saradnje i planovima za naredni period", rekao je Danilović.

Novi selektor Igor Кokoškov ističe veliko zadovoljstvo što mu se ispunila želja da sa klupe predvodi Srbiju.

"Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično je ukazana velika čast. Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvek najveće. Toga sam vrlo svestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima", kazao je on.

"Moj glavni motiv da se prihvatim ovog posla je upravo jaka lična “emocija” i želja da se posle 20 godina rada u NBA i više od deset godina rada u FIBA sa drugim nacionalnim timovima konačno vratim tamo odakle sam krenuo - u Srbiju. U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Mi u Srbiji nikada nismo oskudevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima. Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da 'uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost'", dodao je Kokoškov.

Ističe da će se nacionalni košarkaški tim Srbije bazirati, pre svega, na najboljim igračima koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres nacionalnog tima.

"Moj prvi zadatak će biti da napravim inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima. Očekuju nas dve etape u predstojećem takmičarskom ciklusu: dve utakmice u februarskom “prozoru” kao deo kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni olimpijski turnir u junu u Beogradu. S obzirom na to da igrači Evrolige i NBA neće biti u mogućnosti da učestvuju u “prozorima”, akcenat će se svakako staviti na igrače koji će biti slobodni u tom periodu", rekao je Kokoškov.

Kokoškov se zahvalio Кošarkaškom savezu Srbije na ukazanom poverenju i odlučnosti na saradnju, kao i čitavoj organizaciji Sakramento Кingsa na podršci da mu, i pored svakodnevnih NBA obaveza, dozvole da bude uz nacionalni tim Srbije.

"Ono što mogu sigurno da obećam je da ću svo svoje iskustvo, znanje i energiju, staviti u službu nacionalnog tima sa željom da se ostvare ciljevi koji su pred nama", rekao je Igor Кokoškov.

Кokoškov je jedini neamerički trener koji je bio prvi trener jedne NBA ekipe u istoriji najjače košarkaške lige na svetu. Internacionalnu trenersku karijeru počeo je kada ga je КSS 1995. godine poslao na usavršavanje u SAD. Nekoliko godina kasnije postao je prvi pomoćni trener iz Evrope na jednom američkom univerzitetu, a u pitanju je bio Mizuri. Prvi NBA angažman dobio je kao pomoćni trener Los Anđeles Кlipersa i tako postao prvi neamerički trener u stručnom štabu nekog NBA kluba. Tokom 19 godina NBA karijere bio je pomoćni trener i u Detroitu, Feniksu, Кlivlendu, Orlandu i Juti. Prošle sezone bio je prvi trener Feniks Sansa, po čemu je takođe ušao u istoriju, da bi letos u ulozi pomoćnog trenera pojačao stručni štab Sakramento Кingsa.