16:10

28.11.2019

16:10

28.11.2019

Bojan Tomić, RTK2

Savremeno doba, nove tehnologije, gledanje televizije, boravak pored računara i telefona u zatvorenim zagušljivim prostorijama deo je svakodnevnice velikog broja dece koja je sve manje fizički aktivna. Da bi izbegli neke od telesnih deformiteta stručnjaci preporuluju veći fond časova fizičkog vaspitanja i uključivanje dece u sportskim klubovima.  

Skolioza, kifoza, ravna stopala, slabiji vid, gojaznost, samo su neki od telesnih poremećaja zastupljenih kod dece školskog uzrasta. Profesori fizičkog vaspitanja uzrok ovih telesnih deformiteta vide u nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti.

„Danas deca previše vremena provode u zatvorenom prostoru, za računarom, na telefonu i zbog toga imamo velike deformitete već u ranom razvoju dece. Apelujem pre svega na roditelje da decu što više izvode u prirodu, da ih vode na različite sportove, da se bave fizičkom aktivnošću. Primećujem kod dece, i kod onih u nižim razredima i kod dece u srednjoj školi, da imaju jako lošu koordinaciju pokreta. Svakako bi moja preporuka bila da se i deca i odrasli što više bave sportom“, smatra Milena Krstić, profesor fizičkog vaspitanja.

„Mi kao profesori fizičkog vaspitanja pokušavamo na neki način da pridobijemo i ubedimo da se što više bave fizičkim aktivnostima radi njihovog ličnog zdravlja, jer vidite i sami, ova mlađa generacija je preopterećena. Samo kada ih pogledate primetićete ogromne školske torbe koje nose na leđima i to dodatno vrši pritisak na njihov kičmeni stub i većina dece u nižim razredima tokom školovanja dobija neke od kičmenih deformiteta koje im kasnije u životu prave velike probleme“, kaže Vukoje Inić profesor fizičkog.

Da bi se jedan organizam pravilno razvijao i lekari savetuju redovnu fizičku aktivnost.

„Bitan je sport da se dete normalno razvija, da je dete normalno aktivno, da svi mišići i celo telo bude u funkciji. Često puta imamo slučaj da roditelji dođu da kažu da se njihova deca žale da imaju glavobolje, imaju bolove u vratu, imaju bolove u grudima, da ih bole zglobovi, a niko se ne seti koji je upravo pravi razlog - neaktivnost. Mnogo je bitno da se deca bave sportom, uz sport dete se pravilno razvija jer neke degenativne promene koje se javljaju, kao što je kriva kičma, jedan od razloga je zauzimanje prisilnog, a ne normalnog fiziološkog položaja koji i normalan razvoj deteta“, ističe prof. dr Aleksandar Vasić.

Deca se najčešće opredeljuju za sportove koje im pruža sredina u kojoj žive.

Pored korektivnih vežbi koje doprinose korigovanju telesnih deformiteta, profesori fizičkog vaspitanja i lekari su saglasni da bi pravilnom telesnom razvoju doprineo veći fond časova fizičkog vaspitanja.