14:57

11.03.2020

14:57

11.03.2020

Bojan Tomić, RTK2

Globalna epidemija koronavirusa sve drastičnije utiče i na sport, pa su širom planete odloženi ili otkazani brojni sportski događaji. Zbog širenja epidemije odluke su sve drastičnije. Sportski zvaničnici od januara preduzimaju mere kako bi se izbeglo širenje virusa..Iako je reč o najvećem sportkom događaju, za sada nema potvrde o odlaganju Olimijskih igara u Tokiju.

Na Kosovu još uvek nije registrovan nijedan slučaj koronavirusa pa se svi sportski događaji održavaju po unapred utrvrđenom planu. Predsednik Olimijskog komiteta Kosova Besim Hasani ističe da je izuzetno važno da Olimijske igre počnu na vreme.

“Za sada imamo informaciju da će se Olimijske igre održati, što opet zavisi od rešavanja problema sa koronavirusom. U svakom slučaju, kosovski sportisti redovno treniraju jer znamo da su Olimijske igre četvorogodišnji ciklus za koji se sportisti spremaju kako bi svoju formu tempirali u pravo vreme. Verujem da će se do početka Olimijski igara režiti svi problemi oko pomenutog virusa”, kaže Besim Hasani. 

Olimpijsku normu je do sada ipunilo 6 kosovskih sportista, 5 džudista i jedan rvač, a prvi čovek Olimpijskog komiteta Kosova se nada da do Tokija normu može ostvariti još desetak.

“Kosovski bokseri će od 14. do 24. marta u Londonu učestvovati na kvalifikacionom turniru za Olimijske igre, i nadamo se da će neko od boksera i u muškoj i u ženskoj konkurenciji doći do Olimpijade i da će Kosovo predstavljati više njih..Podsetio bih da je na prošlim Olimijskim igrama u Riju Kosovo imalo dva predstavnika i da je osvojena jedna zlatna medalja”, zaključuje predsednik Olimijskog komiteta Kosova Besim Hasani.

Letnje Olimijske igre će se održati u Tokiju od 24.jula do 9.avgusta.Tako je Tokijo drugi put domaćin najveće sportske manifestacije, koja je u njemu održana i 1964.godine.