10:11

02.04.2020

10:11

02.04.2020

B92

Pandemija koronavirusa potpuno je paralizovala svet, a ogromno širenje po SAD je dovelo do potpune obustave svih sportskih aktivnosti, uključujući i rekreaciju.

Koronavirus je uspeo da učini nešto nezamislivo za Njujork – potpuno je ispraznio terene za basket.

Čuvena igrališta kao što su Raker Park, "Kavez", Mekeren Park i Dajkman Parks su potpuno napuštena.

Tereni na kojima su se gradile legende o uličnim igračima i na kojima su često svoje veštine pokazivale i najveće NBA zvezde poput pokojnog Kobija Brajanta.

Odlukom gradonačelnika Njujorka Bila de Blazija zabranjene su aktivnosti na košarkaškim terenima u svih pet njujorških okruga – Kvinsu, Bruklinu, Stejten Ajlendu, Bronksu i Menhentnu.

S obzirom na strastvenost njujorških "basketaša", vlasti su skinule čak 1.700 obruča na pomenutim terenima.

"Neće biti košarke jer nema koševa. To je kontaktni sport i rizik od širenja zaraze je očigledan", rekao je De Blazi.

Slične mere su sprovedene i u drugim američkim gradovima kao što su Baltimor, Filadelfija, Memfis i Šarlot, a obruče sa koševa skidaju i u Čikagu.

Amerika je trenutno najveće žarište koronavirusa na svetu sa više od 215.000 zaraženih COVID-19, te preko 5.000 preminulih.

Među prvima koji su bili pozitivni na koronavirus su košarkaši, centar Jute Rudi Gober i bek Bostona Markus Smart između ostalih.

Što se tiče Njujorka, koji predvodi lisu gradova po broju zaraženih i umrlih u SAD, među inficiranima je i vlasnik Njujork Niksa milijarder Džejms Dolan.

"Ono što smo videli u Kini, Italiji i Španiji sada se dešava u Njujorku. Zakasnili smo. Ljudi su uplašeni jer niko ne zna šta će da se dogodi. Ne samo sa zdravljem nego i sa ekonomijom. Ne znamo šta nas čeka kada sve ovo prođe i to je strašno", rekao je Tijago Spliter, bivši igrač Baskonije i San Antonija, a sada pomoćni trener u Bruklin Netsima.