13:08

04.04.2020

13:08

04.04.2020

N1

Kobi Brajant i preostalih sedam finalista ući će ove godine u košarkašku Kuću slavnih.

Prema navodima medija u Americi, u Kuću slavnih „Nejsmit Memorijal“ ući će ove godine Kobi Brajant, Tim Dankan, Kevin Garnet, Edi Saton, Rudi Tomjanovič, Tamika Kečings, Kim Malki i Barbara Stivens.

Brajant, Dankan, Garnet i Kečings su prvi put finalisti, a svi nominovani bi trebalo da dobiju najmanje 18 glasova od ukupno 24 za ulazak u Kuću slavnih.

Zvanično je vest o tome ko su novi članovi Kuće slavnih do sada bila objavljivana na Fajnal-foru NCAA koje je ove godine trebalo da bude održan u Atlanti, ali je seo turnir otkazan zbog pandemije virusa korona.

Brajant, koji je 26. januara poginuo u padu helikoptera, našao se 18 puta na Ol-staru, pet puta je osvojio šampionski prsten sa LA Lejkersima, dva puta je bio najbolji strelac lige, a u sezoni 2007/2008 izabran je za najkorisnijeg igrača.

Dankan je 15 puta biran u Ol-star tim, pet puta je osvajao titulu u NBA sa San Antonio Sparsima i tri puta je bio MVP NBA završnice.

Garnet se takođe 15 puta našao na Ol-staru, a prvak je bio sa Bostonom 2007/2008.

Osamdesetčetvorogodišnji Saton je trenirao NCAA ekipe Kreijton, Arkanzas, Kentaki i Oklahoma stejt, a do završnog turnira stizao je tri puta.

Tomjanovič je bio na klupi Hjuston Rokitsa, sa kojima je dva puta osvojio šampionski prsten.

Kečings je 10 puta birana u Ol-star ekipu WNBA, Malki je ušla u Kuću slavnih kao igračica 2000. godine, a Stivens je u karijeri ukupno ostvarila 1039 pobeda i pet puta je bila najbolji trener druge divizije WNBA.