11:44

07.05.2020

11:44

07.05.2020

Darko Mirković, RTK2

"Pregovori oko stvaranja zajedničke košarkaške lige Kosova i Albanije su u završnojj fazi i  sada već pokušavamo da uskladimo kalendar takmičenja i vidimo koliko bi to bilo skupo za klubove. U planu je da u novom rangu takmičenja, koji bi bio sličan ranijoj i Balkanskoj ligi, u početku učestvuju po 4 kluba sa Kosova i Albanije, ali bi smo takav gotov projekat kasnije predložili i košarkaškom savezu Severne Makedonije i na taj način uključili i njihove klubove", rekao je za Jutarnji program RTK2 predsednik košarkaške federacije Kosova Arben Fetahu. 

Fetahu napominje da se u ovom trenutku ne zna kada će i kako biti nastavljeno prvenstvo Kosova, jer mnogo toga zavisi od narednih odluka i mera ministarstva zdravlja.

"Nemam odgovor na to pitanje, jer je za sada puno toga neizvesno. Pratimo svakako situaciju, ali ovo vreme koristimo i da radimo na jačanju saveza, radu sa sudijama, trenerima i svim onim ljudima koji su nam bitni za funkcionisanje. Košarka je kolektivni sport, ima dosta energijei i kontakta, pa treba o svemu voditi računa, i pre svega misliti o zdravlju igrača", rekao je Fetahu. 

Većina klubova je nakon prekida prvenstva raspustila ekipe, a svi internacionalci su dobili mogućnost da se vrate u svoje zemlje. Savez je u stalnom kontaktu i sa selektorom Kosova, grčkim trenerom Hristosom Marmarinosom, kako bi se bez obzira na okolnosti radilo na pripremi reprezentacije.  

"U stalnom smo kontaktu sa selektorom, on je u Atini, ali odlično sarađujemo. Malo je vremena proveo sa reprezentacijom pre svega ovoga, ali je prilično upućen u formu svih igrača. Imamo u planu da, ako ne pre, u toku leta preko video linka organizujemo seminar za sve domaće trenere, kako bi smo spremno dočekali novo prvenstvo. U svemu tome veliku pomoć imamo i od Fibe koja podržava sve naše projekte", ističe Fetahu. 

Košarkaška super liga Kosova prekinuta je sredinom marta zbog epidemije izazvane korona virusom.