19:44

20.05.2020

19:44

20.05.2020

N1

Hrvatski fudbalski savez objavio je da među 350 testiranih igrača i članova osoblja HNL nema zaraženih koronavirusom.

Nastavak sezone u Hrvatskoj planiran je za 30. maj, kada se u Koprivnici sastaju Slaven Belupo i Lokomotiva u polufinalu Kupa.

Prvenstvo će biti nastavljeno nedelju dana kasnije.

"Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na uzorku od 350 igrača i članova stručnih štabova isključili su postojanje COVID-19 u testiranoj populaciji. Ove nedelje nastavlja se s drugom fazom testiranja koja uz molekularne testove RT-qPCR uključuje i serološka testiranja putem kojih se utvrđuje prisustvo specifičnih IgA i IgG antitela. Prisustvo igG antitela je važno jer potvrđuje da je osoba prebolela bolest.

U svojim nastojanjima u prevenciji širenja COVID-19, predsednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. Dragan Primorac sa saradnicima je razvio celoviti model koji između ostalog uključuje i primenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala virusa SARS-CoV-2, koristeći molekularne testove RT-qPCR.

Tačnije, navedenom analizom dokazuje se prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena virusa SARS-CoV-2. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (deo ždrela iza nosne šupljine), s obzirom na to da je upravo nazofarinks jedno od mesta koncentracije virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje radi se u vremenskom razmaku od pet dana kako bi se izbeglo dobijanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana.

Projektu koji je već danas u svetu poznat pod nazivom 'Hrvatski model', a koji je objavljen u prestižnom "Journal of Global Health", snažnu podršku su dali FIFA i UEFA.

Hrvatski nogometni savez posebno ističe sjajnu saradnju s klubovima, igračima i članovima stručnih štabova koji su se poneli izuzetno odgovorno tokom realizacije ovog projekta. Isto tako, Hrvatski nogometni savez nastavlja sa sprovođenjem svih mera koje je propisao Nacionalna civilna zaštita Republike Hrvatske", piše u saopštenju.