18:26

02.07.2020

18:26

02.07.2020

Milan Milićević, RTK2

Zbog dobro poznate situacije oko pandemije koronavirusa mnoga sportska takmičenja su bila zaustavljena. Takav je slučaj bio i na Kosovu, ali su nakon ukidanja mera nastavljena prvenstva u fudbalskoj i rukometnoj ligi, dok su čelnici košarkaškog saveza odličili da ne nastave sezonu kako bi se bolje pripremili za novu, koja bi trebalo da počne u drugoj polovini septembra.

Fudbalski šampionat u Superligi Kosova nastavljen je početkom juna meseca. Utakmice se igraju bez publike, a do kraja takmičenja ostalo je da se odigra još šest utakmica, rekao je u izjavi za RTK2, generalni sekretar saveza, Erol Salihu.

„Mi smo morali da odigramo 10 kola, pošto bi svaki drugi način bio katastrofalan za narod i gledaoce. Još šest kola imamo do kraja Superlige, dok su ostala takmičenja prekinuta. Superliga će biti završena 25. jula, posle dva tri dana biće odigrano finale i time će biti završena sezona“, kazao je Salihu.

Zbog trenutne situcaije i kašnjenja sa završetkom takmičenja, kosovski klubovi neće imati puno vremena za odmor, pošto ih vrlo brzo učekuju nove pripreme za početak evropskih kvalifikacija, napominje Salihu.

„Sa vrlo malo odmora počinjemo novu sezonu kvalifikacijama za Evropske kupove u kojima će učestvovati tri kluba sa Kosova. Bili bi super da završimo šampionat kako je planirano i da se na vreme uključimo u te kvalifikacije“, zaključio je Salihu.

Što se Superlige u košarci tiče, tamo su sva takmičenja zaustavljena, te kosovo ove godine neće dobiti šampiona. Nova sezona počinje 20 septembra, a novina je da će u tom periodu početi i zajednička liga klubova iz Albanije i Kosova. Po rečima predsednika saveza, Arbena Fetahua, pratiće se uputstva Ministarstva zdravlja, a po svemu sudeći prvih nekoliko mečeva će biti odigrano vbez publike.