10:33

11.09.2020

10:33

11.09.2020

Darko Mirković, RTK2

Potpisivanjem sporazuma u Tirani, zajednička košarkaška liga Kosova i Albanije brojaće osam klubova, igraće se po sistemu svak sa svakim, da bi se na na kraju takmičenja koje će početi u maju dobio i pobednik lige. Potpisivanju ugovora u Tirani prisustvovali su i predstavnici Fiba Evrope, koju su po rečima predsednika federacije Kosova Arbena Fetahua pozdravili osnivanje lige, pre svega u ciilju afirmacije košarkaškog sporta.

"Mislim da je napravljen dobar potez osnivanjem zajedničke lige, jer će ona pomoći klubovima i biće odigran veći broj kvalitetnih mečeva. Poznati su svi učesnici, sve ekipe su približnog i kvaliteta i budžeta, a radićemo na tome da i u skorije vreme krenemo sa takmičenjem u ženskoj konkurenciji. I Fiba Evrope je podržala osnivanje lige, sa tim što ostaje raniji stav da prohodnost u evropska takmičenja imaju pobednici nacionalnih šampionata", rekao je Fetahu za RTK2. 

Nakon prve sezone planirano je da se takmičenju priključe i klubovi iz Severne Makedonije i Crne Gore, o čemu je već bilo razgovora sa predsednicima ovih saveza, dok je po rečima Fetahua učešće klubova iz Srbije više stvar političkih odnosa Beograda i Prištine.  

"Napravljena je jedna dobra polazna osnova za čitav region, i vrata takmičenja otvorena su za sve klubove i federacije. Što se tiče učešća klubova iz Srbije, mislim da je to više stvar nekih političkih dogovora Beograda i Prištine  nego nas ljudi iz sporta. Mislim da će to sačekarti još neko vreme, ali mi sportisti smo otvoreni za sve i uvek se brzo dogovorimo, što je pokazao i ovaj sastanak u Tirani", kaže Fetahu.

Prve utakmice u zajedničkoj košarkaškoj ligi Kosova i Albanije biće odigrane polovinom oktobra.