11:56

27.09.2020

11:56

27.09.2020

Darko Mirković, RTK2

Ovogodišnji dvadeseti po redu Prištinski maraton, zbog epidemije izazvane korona virusom, održan je u sasvim drugačijim okolnostima.

Ove godine učesnici maratona imali su mogućnost virtuelne prijave, što podrazumeva da su mogli da istrče navedenu deonicu u svom mestu, a nakon toga prijave i kraj trke.

Predsednik atletske federacije Kosova Haljilj Sulejmani kaže da je u ovom trenutku to bila jedina mogućnost da se maraton održi.

"Epidemja korona virusa poremetila je mnogo toga, pa i sport. Otuda i ovakva situacija da smo morali na ovaj način da organizujemo maraton, gde bi se svi oni koji su želeli da trče prijavili virtuelno, i istrčali datu deonicu. To je nešto novo i za to smo dobili podršku i od predsednika Evropske atletske federacije", kaže Sulejmani.

Osim maratona, svi zaljubljenici atletike imali su mogućnost da istrče i deonioce od 2, 5 i 10 kilometara, kao i u brzom hodanju, što će biti praksa i u narednim maratonima.

"Uradili smo puno toga, bez obzira što se ove godine maraton održava na ovaj način. Verujemo u karakter i moral maratonaca, jer to su sportisti, i nema razloga da bude drugačije. Već sada počinjemo pripreme za naredni 21- maraton, nadamo se u normalnim okolnostima", istakao je predsednik kosovske federacije.

Inače, Prišinski maraton je aktivni član udruženja Evropske i Svetske asocijacije maratona i nalazi se u redovnom kalendaru takmičenja.