14:15

16.04.2021

14:15

16.04.2021

N1

Evropski mediji prenose da je podnet predlog za novi format ULEB Evrokupa – prema tom nacrtu u drugom rangu evropskom takmičenju bi učestvovalo 20 ekipa, od kojih bi najviše 16 imalo trogodišnje licence, pa bi EK u velikoj meri podsećao na način na koji je organizovana Evroliga.

U izradi ideje učestvovalo je 13 timova, a predlozi su već prethodno prosleđeni upravnom odboru ECA na uvid.

Istovremeno najmanje četiri tima bi dobili jednogodišnje specijalne pozivnice (“wild cards”) na osnovu plasmana u domaćim takmičenjima.

Samo takmičenje bi se satojalo iz dve faze – cilj bi bio povećanje broja utakmica na domaćem terenu i na taj način rast prihoda. U regularnoj sezoni timovi bi se takmičili u dve grupe po 10 ekipa gde bi igrao svako sa svakim. Prvih osam timova u svakoj grupi bi otišlo u narednu fazu.

Zatim bi usledio nokaut-sistem u kojem se ne bi igrale plej-of serije osmine finala, četvrtfinala, polufinala i finala, već bi o prolazu dalje odlučivala samo jedna utakmica. Rezonovanje iza ovakvog predloga je povećanje zanimljivosti.

Finalisti bi obezbedili plasman u Evroligu u narednoj sezoni.

Sezona bi prema ovoj ideji počela u oktobru 2021. godine, a finale bi se odigralo sredinom ili krajem maja 2022. godine.