14:55

03.05.2021

14:55

03.05.2021

Hina, N1

Spomenik bokseru Mati Parlovu, rad hrvatske umetnice Marije Ujević Galetović, otkriven je u centru Pule, preko puta kafića "Mate", koji je vodio taj legendarni sportista, a sada ga vodi njegov sin Matko.

„Veliki Mate Parlov dobio je mesto tamo gde on pripada, na Đardinima, među ljudima. I zato mislim da svi skupa možemo biti ponosni što danas otkrivamo spomenik čoveku koji je definitivno u brojnim segmentima zadužio naš grad zauvek“, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Podsetio je da je 2008. godine, kada je Mate Parlov umro, Dom sportova u Puli dobio njegovo ime, a grad se zadužio da mu na primerenom mestu postavi spomenik kao trajni pijetet.

Po Miletićevim rečima, koga god da danas pitate šta ga asocira na Pulu u vezi sa sportom, odgovoriće Mate Parlov, koji je, kaže, bio jedini bokser u istoriji koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio evropsko, olimpijsko i svetsko zlato, te kao profesionalac evropsku i svetsku WBC titulu. Osim toga, bio je i prvi amaterski prvak sveta u istoriji.

Autorka spomenika je zagrebačka umetnica Marija Ujević Galetović.

„O sportskoj karijeri govore njegov sportski duh, njegove medalje i njegov neizmerno častan, dubok i predan rad kojim su se nizale medalje od amaterskog do profesionalnog sporta. Hteli smo Matu Parlova dovesti u grad na to šetalište, i u tome smo uspeli“, poručila je pulska istoričarka i autorka umetničkog koncepta Gorka Ostojić Cvajner, ističući kako je upravo on uzor mnogim generacijama i sportistima.

Mate Parlov, „kralj ringa“, najveća bokserska legenda svih vremena i najbolji hrvatski sportista 20. veka, umro je 29. jula 2008. nakon kratke i teške bolesti.