14:53

12.06.2021

14:53

12.06.2021

Aleksandra Nićić, RTK2

Šahovsko sportsko Udruženje “Vidovdan” Preoce osnovano je u februaru ove godine i trenutno broji oko 30 članova. U susret Vidovdanu ovo Udruženje organizovaće šahovski turnir u Gračanici.

Šah spada u jednu od najzanimljivijih igara sa jasnim pravilima, a istraživanja pokazuju da je upravo šah najbolji sport za razmišljanje.

”Morate da imate sve maštovitost, ideju, morate da imate lepo otvaranje, središnjicu, završnicu da bi ste bili uspešni da dobijete poen kod svakog protivnika, bez obzira na njegov reiting. Ova igra zahteva fizički i psihički napor uporedo…Ovo je stara drevna veština, to je i duhovna i misaona igra, sada je i sportska, treba i volja, ali i da se uči, šah je škola”, rekao je potpredsednik  šahovsko sportskog Udruženja “Vidovsdan” Slaviša Denić.

U Preocu je nedavno formirano šahovsko sportsko Udruženje “Vidovdan”, a njegovi članovi već učestvuju na turnirima. 26. juna planirano je održavanje šahovskog takmičenja u Gračanici.   

”Planiramo da organizujemo prvi memorijalni turnir Sveto Vlahović i ujedno prvi Vidovdanski turnir kao organizatori našeg sportskog udruženja. A dolazi nam i najbolja šahistkinja sveta Alisa Marić, to je za nas zadivljujuće, a biće još nekih velemajstora”, kaže Denić.

 Aleksandar Kostić  je od malena zavoleo  šah, a danas je i član ovog udruženja.

“Igram zato što volim, učlanio sam se u udruženje da dam neki doprinos ako mogu…Slaba je zainteresovanost, jer je dosta omladine iz sela otišlo po Srbiji, ali mi smo novoformirani i nadamo se da ćemo da učlanimo mlađe generacije, nadamo se da će nam se pridružiti, jer ovo moraš da voliš”, rekao je potpredsednik skupštine šahovskok kluba “Vidovdan” Aleksandar  Kostić.

Naši sagovornici odigrali su i partiju šaha, koju je znatiželjno pratilo nekoliko dečaka.

“Ja sam kupio šah i igram se”, rekla je Fabijan Fazlija.

“Šah imam kući i igram se”, kaže  Edi Ćelić.

Najmlađi član ovog Udruženja ima 19, a najstariji 68 godina. Osim u Domu kulturu u Preocu  ljubitelji šaha okupljaju se i na svakom zgodnom mestu za dobru partiju.