13:35

29.07.2021

13:35

29.07.2021

Aleksandra Nićić, RTK2

U Gračanici je otvoren drugi dečiji teniski letnji kamp. I ove godine vlada veliko interesovanje najmlađih za teniskim kampom u Gračanici. Do sada se prijavilo oko 70 učesnika iz različitih zajednica na Kosovu.

“Cilj svega ovoga je da se družimo, pored toga i da učimo koji jezik više, ovde će se govoriti srpski, albanski, engleski jer imamo dosta stranaca koji će biti učesnici ovog kampa. Cilj je da se stvore nova prijateljstva, da se prvenstveno družimo sa decom iz različitih etničkih zajednica, bez obzira na nacionalnost, boju, versku pripadnost i, naravno, da naučimo da igramo tenis jer je jedan od najlepših sportova”, rekla je trener Marija Đorđević.

Učesnici kampa nisu krili oduševljenje.

“Zato što volim da igram tenis”, rekla je Anastasija Milić.

“Od ovog kampa očekujem da naučim da igram tenis i da upoznam nove drugare”, kaže Nikolina Kapetanović.

“Bavim se tenisom već 10 godina, danas sam ovde da pomognem ovom kampu, kako bi se promovisao sport”, kaže Il Beriša.

Teniski letnji kamp podržala je Misija Oebsa na Kosovu i Opština Gračanica. Šef misije Oebsa na Kosovu Majkl Devenport očekuje da će ovogodišnji kamp biti još bolji pa je predstavnicima opštine zahvalio što su prepoznali potencijal ovog sporta u zbližavanju zajednica.

“Bilo da smo kosovski Albanci, Srbi, Romi, Hrvati, ma ko da smo, svakako svi mi volimo sport, nema boljeg trenutka od ovoga da se upravo time i bavimo kada se odvijaju Olimpijske igre…Toliko smo srećni što imamo Mariju sa nama kao trenera, koji će sa stručnog aspekta podučavati mlade tenisu”, kaže šef misije Oebsa na Kosovu Majkl Devenport.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je rekao da je ovo veliki dan za opštinu koja će nastaviti da podržava sport.

“To sam isto rekao kada smo organizovali prvi teniski kamp. Video sam kolko su deca srećna, kolko su se lepo družila i, naravno, uz Mariju uspevala da savladaju prve korake u tenisu. Želja mi je da se sa ovog turnira izrodi neki profesionalni teniser…Opština će sigurno raditi na ovakvim stvarima, u saradnji kako sa međunarodnim organizacijama, tako i samostalno podržavati sport. Ove godine smo prvi put otvorili i školu plivanja i vaterpola i drago nam je da se prijavilo više od stotinu dece”, rekao je Popović.

 Teniski kamp zvanično počinje od sledeće nedelje, a zbog visokih temperatura održavaće se rano ujutru ili uveče. Po završetku kampa, koji će trajati dva meseca, planirano je i održavanje dva turnira, na kojima će učestvovati polaznici kampa, kao i međunarodni turnir.