12:22

25.11.2021

12:22

25.11.2021

N1

Australija razmatra da ne šalje nijednog vladinog zvaničnika na Zimske olimpijske igre u Peking sledeće godine, pošto sve veći broj poslanika u parlamentu poziva na zvanični diplomatski bojkot, navodi "Sidnej Morning Herald".

Australijski političari iz vladajuće Liberalno-nacionalne koalicije i opozicione Laburističke partije pozivaju saveznu vladu da bojkotuje događaj, koji će se održati u Kini u februaru 2022. godine.

Kako se navodi, diplomatski bojkot bi značio izostanak prisustva delegacije zvaničnika sa Igara, ali ne bi podrazumevao zabranu sportistima da učestvuju. Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo sporta nisu za sada dali komentar.

Američki predsednik Džozef Bajden je prošle nedelje rekao da SAD razmatraju diplomatski bojkot Igara u Pekingu, kao potez kojim bi se iskazao protest protiv stanja sa ljudskim pravima u Kini, uključujući ono što Vašington naziva genocidom nad Ujgurima, muslimanskom manjinom.

Velika Britanija još nije donela odluku o tome ko će predstavljati njenu vladu u Pekingu, ali da premijer Boris Džonson ne podržava ideju bojkota, prema izjavi njegovog portparola ranije ove nedelje.

U izveštaju Sidnej Morning Heralda se navodi da australijska vlada čeka odluku Bajdenove administracije pre nego što i sama pozove na diplomatski bojkot Olimpijade u Pekingu.