14:11

28.01.2022

14:11

28.01.2022

Milan Milićević, RTK2

Prvi put od prijema  u Međunarodni olimpijski komitet na zimskim olimpijskim  igrama koje će od 4. februara  biti održane u Pekingu, Kosovo će imati  dva takmičara. Kosovski olimpijci put Pekinga kreću u subotu, a tim povodom danas je održana i konferencija za medije, gde su izneta očekivanja.

Kosovo će na ZOI predstavljati dva takmičara, skijaši Aljbin Tahiri i Kjana Krueziju koji su u izuzetnoj konkurenciji uspeli da ispune olimpijsku normu. Krueziju je ujedno i prva dama koja na Zimskoj olimpijadi  nastupa pod zastavom Kosova.

„Ovo je  za našu zemlju drugi uzastopni nastup na OI nakon  Pjongčanga 2018. godine, gde je našu zemlju predstavljao samo Aljbin Tahiri. On je I sada uspeo da se kvalifikuje i nastupiće u četiri skijaške discipline. Ponosni smo što smo među 90 država koje imaju takmičare u Pekingu. Naša očekivanja od Pekinga nisu kao u ona iz Tokija.Znamo  da je konkurencija u skijanju izuzetno jaka,” rekao je predsednik KOK – a Ismet Krasnići

Konferenciji iz zdravstvenih razloga nije prisustvovala sedamnaestogodišnja skijašica Kijana Krueziju, dok je  Aljbin Tahiri  naglasio da je izuzetno ponosan što će i na ovim igrama predstavljati Kosovo, dodavši da mu je glavni cilj da se ne zarazi korona virusom

„Moja prva želja je da ostanem bezbedan i da budem negativan, a kada  počnu takmičenja daću sve od sebe .Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu i Skijaškom savezu što su mi pružili  još jednu šansu. Velika mi je čast što sam ovde, svaki put kada nosim zastavu Kosova  veoma sam ponosan . Mnogi drugi skijaši su uradili dobar posao, na igrama u Pjongčangu  sam bio samo ja,  sada smo  ja i Kijana, a nadam se da će sledeći put učestvovati još naših sportista,“ rekao je Tahiri

Predsednik Skijaškog saveza Kosova Miljaim Keljmendi  naglašava da je sam plasman kosovskih takmičara na Zimsku olimpijadu ogroman uspeh.

„Uspeli smo da se nađemo među odabranim zemljama i to me čini ponosnim. Verujem da će takmičari  dati sve od sebe da nas predstave na pravi način",rekao je Keljmendi.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani upriličila je svečani prijem za delegaciju Olimpijskog komiteta, na kom je skijašu Aljbinu Tahiriju predala zastavu koju će nositi na otvaranju  igara u Pekingu. Zimske olimpijske igre počinju 4. i trajaće do 20. februara.