12:42

24.05.2022

12:42

24.05.2022

Nova S

Trener fudbalera Rome Žoze Murinjo rekao je da veliki klubovi moraju da shvate ozbiljno novo evropsko takmičenje – Ligu konferencija.

„Kada je počelo takmičenje, bilo je kritika. Ljudi su gledali plej-of bez nemačkih, engleskih ili španskih klubova… Ali, mi smo gledali polufinale sa 70.000 gledalaca u Rimu, pune stadione u Marseju ili Lesteru, ovo takmičenje postalo je važno pošto ga klubovi kao mi shvatamo ozbiljno. Veliki klubovi moraju da shvate ozbiljno Ligu konferencija“, rekao je Murinjo.

Roma će u sredu od 21 čas u Tirani igrati protiv Fejenorda u finalu Lige konferencija. Rimski klub igra za prvi veliki trofej nekog evropskog takmičenja, a Murinjo za peti, pošto je osvojio Ligu šampiona sa Portom 2004. godine i Interom 2010. i dva trofeja u Ligi Evropa 2003. godine sa Portom i 2017. sa Mančester junajtedom.

Roma je u grupnoj fazi izgubila u Norveškoj od Bodo/Glimta, ali je na proleće popravila rezultate i stigla do finala.

Roma je izgubila dva finala evropskih takmičenja 1984. i 1991. ali je 1961. osvojila Kup sajamskih gradova.

"Naravno, voleo bih zbog sebe da osvojim trofej, ali posebno zbog navijača koji tako nešto dugo nisu iskusili i zbog igrača da naprave prvi korak u karijeri. Manje sam egocentričan, više sam klupski čovek. Mekan", rekao je Murinjo.

Oba kluba poznata su po vatrenim navijačima, a stadion u Tirani kapaciteta je 21.000 sedišta i mnogi će ostati ispred.

"Čak bi i 'Santjago Bernabeu' bio pun, ali Albanija zaslužuje ovu priliku", naveo je Murinjo.

Italijanski klubovi nisu osvojili evropski trofej od 2010. godine i Interovog trijumfa u Ligi šampiona, klubovi nisu uspeli da stignu do četvrtfinala Lige šampiona, a reprezentacija se nije plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Roma je od leta odigrala 14 evropskih utakmica, a Fejenord 19.

Holandski klub pokušaće u sredu da osvoji četvrti evropski trofej. U svojim redovima ima najboljeg strelca Lige konferencija Sirila Desersa sa 10 golova.

"Ne plašimo se Rome", rekao je on.

Desers je na pozajmici iz Genka, a rekao je da ima odličan odnos sa navijačima holandskog kluba, koji su putem onlajn peticije tražili od uprave da otkupi njegov ugovor za četiri miliona evra.

"Videćemo da li će uspeti. Moja povezanost sa navijačima, nikada je neću zaboraviti", dodao je on.