16:56

25.06.2022

16:56

25.06.2022

RTK2 / Jelena Đorđević

Dugi Memorijalni šahovski turnir “Sveto Vlahović”, u čast poznatog novinara i nekadašnjeg direktora Novinsko–izdavačke ustanove Panorama „Jedinstvo“, inače zaljubljenika u ovaj sport, održan je danas u Gračanici.

Šah kao najbolja misaona igra prati čovečanstvo kroz istoriju. Iako se ne zna tačno poreklo ove igre za koju se veruje da je izmišljena u Indiji krajem 6 veka nove ere, poznato je da baš ova igra razvija strateške i taktičke veštine, da podstiče racionalnost u donošenju odluka, zato je uvek u žiži interesovanja.

Drugi memorijalni šahovski turnir u Gračanici okupio je veliki broj ljubitelja.

„Ovaj turnir, mogu slobodno da kažem, na ponos Gračanice i celog Kosova. Imamo 38 šahista od kojij je 5 velemajstora. Imamo dosta intermajstora i fidelmajstora, tako da je turnir izuzetno jaka kategorija. Imamo takmičare s celog Kosova, iz Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka, Štrpca, Goraždevca. Imamo takmičare iz Srbije koji su došli iz Beograda, Kraljeva, Mladenovca, Niša. Odziv je bio izuzetan“, kaže Ilija Stojanović ispred šahovsko-sportskog udruženja Vidovdan.

Za ljubitelje ove predivne igre šahovski turnir predstavlja pravo zadovoljstvo.

"Mnogo znači svima nama neki ovakav turnir gde upoznajemo nove ljude, nove metode otvaranja i igranja šaha i razvijamo šahovske veštine. U Goraždevcu ranije nije bilo, ali poslednjih godina ima dosta mladih šahista sa kojima često igram, osnovali smo klub, tako da trenutno imamo solidne uslove za šah i igru u Goraždevcu“, kaže Damjan Portić.

„Uzor mi je bio deda, učio sam od njega, gledao sam dok je on igrao šah. Počeo sam da igram od sedme godine. Meni je privilegija što sam najmlađi ovde i bitno je da učestvujem“, naglasio je trinaestogodišnji Sergej Milosavljević iz Štrpca.

Osam prvoplasiranih učenisnika dobiće nagradu. Obezbeđene su i specijalne nagrade za najmlađeg i najstarijeg učesnika, ali i za najbolje plasiranog domaćeg igrača.

Prva tri mesta na turniru zauzela su trojica velemajstora Boban Bogdanović, Danilo Milanović i Dejan Pikula. Najmlađi učesnik je bio Filip Sibinović iz Štrpca, a najstariji Alija Ikić iz Novog Pazara. Najbolje plasirani domaći igrač je Slaviša Denić.