13:15

06.08.2022

13:15

06.08.2022

Danas

Bivši kapiten Arsenala, Granit Džaka, nalazi se pod istragom posebnog odeljenja Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije zbog sumnje da je upleten u kladioničarsku prevaru, a kako tvrde mediji na Ostrvu, u slučaj je umešana i albanska mafija.

Džaka je osumnjičen da je 18. decembra na utakmici Premijer lige između Lidsa i Arsenala u 86. minutu namerno dobio žuti karton, jer je odugovlačio sa izvođenjem slobodnog udarca.

Pažnju je najpre privuklo to da su se u kladionicama uplaćivale velike sume novca da će vezista Arsenala dobiti žuti karton u poslednjih deset minuta meča, a sve je krenulo od uplate od 52.000 funti, na kojoj je kladilac zaradio 250.000 funti.

Kad se engleska policija u junu umešala u istragu pojavili su se novi dokazi, da bi u četvrtak ostrvski mediji objavili da su se u Albaniji na ovaj žuti karton uplaćivale velike sume u kriptovalutama i da je Džaka povezan sa albanskom mafijom.

Iako slučaj izaziva veliku pažnju u medijima širom sveta, sa posebnom pažnjom se prati u Srbiji.

Prošle godine najavljivao je da će napustiti „tobdžije“ i otići nazad u Bundesligu, iz koje je i stigao u ekipu iz Londona. Ipak, na opšte iznenađenje ostao je u Premijerligi i, ako pitate englesku policiju, napravio pogrešan korak u karijeri.

Granit Džaka je rođen 1992. u Bazelu, u porodici koja je poreklom iz Podujeva. Karijeru je počeo u Bazelu, zatim je prešao u Borusiju iz Menhengladbaha, a odatle u Arsenal. Za reprezentaciju Švajcarske, čiji je i kapiten, odigrao je 104 utakmice.

Njegov rođeni brat Taljant, takođe fudbaler, nastupao je za sve mlađe selekcije Švajcarske, ali je 2013. godine uzeo albansko državljanstvo i saopštio da želi da bude član nacionalnog tima Albanije. Tada je medijima saopštio da to čini na nagovor svog mlađeg brata Granita.