16:40

22.09.2022

16:40

22.09.2022

RTK2/Bojana Uzunović

Da penzionerski dani mogu biti zanimljivi, potvrduju i učesnici prve Olimpijade zdravlja, sporta i kulture trećeg doba koja je održana u Gračanici. Ekipe su se nadmetale u fudbalu, košarci, brzom hodanju, štafeti, pikadu i šahu, a u okviru Olimpijade organizovana je i izložba domaće radinosti, likovna kolonija, kao i kulturno –umetnički program.

Predsednik Udruženja „Treće doba“ iz Gračanice zahvalio se svim učesnicima Olimpijade i istakao uverenje da će ova vrsta sportskog nadmetanja biti dugovečna.

„Ima preko 150 učesnika koji se takmiče u 6 disciplina, imamo Bazar zdravlja, domaću radinost, likovnu koloniju čija izložba će biti održana večeras u 18 sati, kulturno-umetnički program od 19 sati u Domu kulture gde će nastupiti svi penzioneri koji imaju afiniteta prema pesmi, umetnosti, a nastupiće i naš ansambl Kolo. Posle toga se nastavlja druženje na jednom izuzetno lepom mestu“, kazao je Srećko Todorovič, predsednik Udruženja "Treće doba". 

Penzioner Miodrag Redžić kaže da je Olimpijada trećeg doba prilika za korisno provođenje vremena.

„Svakako da ova olimpijada znači za nas penzionere, jer kao što svi znamo, mi u penziji nemamo neke obaveze, a iako imamo dosta vremena ne znamo gde da ga utrošimo, tako da nam ova olimpijada penzionera mnogo znači da nas malo aktivira, da nas vrati u đivot jer smo, kako da kažem, malo zarđali na tom fizičkom planu“, rekao je Redžić. 

Predsednik Saveza prenzionera Srbije Andreja Savić istakao je da Srbija posvećuje pažnju penzionerima, što potvrđuje i najavljena pomoć.

„Mi očekujemopovećanje penzija 1. novembra i 1. januara, u ukupnom iznosu nešto preko 20%. Država je najavila značajna sredstva za upućivanje najugroženijih zdravstveno ugroženih penzionera na besplataan oporavak širom Srbije, u različita banjska mesta, krajem godine planiramo akciju fonda solidarne pomoći  da pomognemo najugroženije penzionere kada su u pitanju socijalno humanitarni paketi“, kazao je profesor dr Andreja Savić.

Po završetku Olimpijade učesnici će krenuti u posetu srpskim svetinjama na Kosovu. Dok će tri prvoplasirane ekipe učestvovati na finalnoj republičkoj manifestacij, koja se od  28. septembra do 2. oktobra održava u Vrnjačkoj Banji.

Olimipijadi su prisustvovali i predstavnici Opštine Gračanica i Kosovskog okruga, koji su i pokrovitelji ove manifestacije.