13:45

23.09.2022

13:45

23.09.2022

RTK2, Dragana Pajović

U londonskoj O2 Areni sve će biti u znaku oproštaja jednog od najvećih tenisera u istoriji belog sporta- švajcarskog asa Rodžera Federera.. Lejver kup je turnir egzibicionog karaktera, a ovog puta ostaće upamćen po  oproštajnom Federerovom nastupu.

Federer će u paru sa Rafaelom Nadalom predstavljati, u poslednjem meču današnjeg programa, Tim Evrope protiv Tima sveta, za koji će u dublu nastupiti Amerikanci Džek Sok i Frensis Tijafo.

Poslednji Federerov profesionalni teniski meč trebalo bi da počne u 21:30.

"Nisam želeo da ceo turnir bude posvećen meni, niti da se previše pojavljujem. Zato sam pitao trenera Bjerna Borga da li mogu da odigram samo dubl u petak uveče. Apsolutno je ostvarenje sna da igram poslednji meč karijere sa Rafom", izjavio je Federer.

Pored Federera i Nadala, za Evropu nastupaju Novak Đoković, Endi Mari, Stefanos Cicipas i Kasper Rud. Tim sveta predstavljaju Feliks Ože-Aljasim, Tejlor Fric, Dijego Švarcman, Džek Sok, Aleks de Minor i Frensis Tijafo.

„Vidite, očigledno je tužno što završava igru, ali u isto vreme mislim da će ovo biti neverovatan način za njega da završi karijeru. Osećam se veoma srećnim što sam dobio priliku da budem deo tima.Ovo su tri najbolja tenisera svih vremena”, kazao je Endri Mari.

Novak Đokovic  se slaže  sa svime što je Endi rekao.

"Mislim, to je jedinstvena prilika da se okupimo i naravno da proslavimo njegovu karijeru – budemo deo jedinstvenog takmičenja Lejver kupa koje je jedino takmičenje u profesionalnom tenis koji omogućava najvećim rivalima da budu deo istog tima da budu na istoj strani mreže. Rodžer se oprašta i siguran sam da će to biti veoma poseban trenutak za sve navijače širom sveta, a takođe i za nas u O2 areni “,  kazao je Đoković.

 Na pitanje kako bi sumirali karijeru Federera, Djokovic i Mari odgovaraju:

"Govorim  u svoje ime, on je bio jedan od najvećih rivala koje sam ikada imao – odigrali smo toliko mečeva, epskih mečeva na velikoj sceni , i on je jedan od najvećih razloga zašto sam ja igrač kakav sam danas…“,  rekao je Đoković.

 „Vidite, imao je neverovatnu karijeru, njegovi rezultati su bili fenomenalni, na terenu. Gledao sam ga kako igra, kada sam bio mali – smejao se – i odrastao, uvek sam uživao gledajući ga, i da, imao sam priliku da se takmičim protiv njega…“ dodao je Mari.

Rodžer Federer se oprašta  od  24 -orogodišnje profesionalne karijere, a u London  su tim povodom doleteli Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Mari.

Rodžer Federer tenisku karijeru završava sa 103 titule sa 20 grend slemova.

Prethodna četiri puta Lejver kup je osvajao tim Evrope.