18:36

25.11.2022

18:36

25.11.2022

RTKlive

Fudbalski savez Kosova (FSK) podneo je danas žalbu FIFA zbog agresivnog postupanja reprezentacije Srbije, koja je u meču protiv Brazila, u okviru Svetskog prvenstva „Katar 2022“, nastavila sa šovinističkom retorikom prema Republici Kosovo.

„Fudbalski savez Kosova saopštavA da je danas podneo žalbu FIFA zbog agresivnog postupanja reprezentacije Srbije, koja je na utakmici protiv Brazila, u okviru Svetskog prvenstva 'Katar 2022', nastavila sa šovinističkom retorikom prema Republici Kosovo. Pre ove utakmice u svlačionici reprezentacije Srbije postavljena je zastava na kojoj je prikazana mapa Kosova sa bojama srpske zastave, sa natpisom 'Nema predaje'", navodi se u saopštenju FSK.

Dalje u ovom saopštenju se navodi da „Ovakvim aktima šovinizma nije mesto u sportskoj priredbi, a još manje u objektima u kojima se održava najveći događaj svetskog fudbala, dakle FSK kao ravnopravan član sa svim ostalim članicama FIFA, traži od ove institucije da preduzme mere sankcionisanja protiv radnji koje izazivaju mržnju među narodima i protivne su ljudskim vrednostima. Fudbal, kao najpopularniji sport na svetu, prenosi vrednosti jedinstva i suštinu podele, dok se ovaj agresivni čin ne poklapa sa takvim vrednostima, pa mora biti kažnjen. Dok se Evropa i svet suočavaju sa velikom krizom kao rezultatom ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini, tako veliko takmičenje kao što je Svetsko prvenstvo trebalo bi da bude mesto gde prevladavaju pozivi na mir, a ne da se koristi za raspirivanje mržnje među narodima. Kosovo je nezavisna i demokratska država, sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava i prihvaćena od najmoćnijih država sveta, i kao takva će nastaviti svoj put, bez obzira na provokacije poput ove”.

"Pa, neprihvatljivo je da ovaj čin prođe u tišini, stoga snažno zahtevamo da FIFA striktno primeni svoja pravila i kazni FSS za ovu agresivnu akciju i protiv vrednosti koje fudbal prenosi“, navodi se u saopštenju FSK.