16:14

15.03.2023

16:14

15.03.2023

RTKlive

Predsednica Vjosa Osmani zatražila je Indije da preispita odluku kojom je sprečeno učešće kosovske bokserke Donjete Sadikua na Svetskom prvenstvu koje će se održati u ovoj zemlji.

„Odluka da Donjeta Sadiku ne učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu je flagrantno kršenje međunarodnih sportskih standarda. Kao član Međunarodne bokserske federacije (IBA), Kosovo ima pravo da učestvuje pod svojom zastavom i himnom. Pozivamo Indiju da preispita svoju odluku“, napisala je predsednica Osmani na Tviteru.

Indija još uvek nije priznala nezavisnost Kosova, proteklih godina postavljala prepreke kosovskim sportistima, ne dajući im ulazne vize.

Ovoga puta indijske vlasti izdale  su vizu kosovskoj delegaciji, ali je nastup bokserke Donjete Sadiku na Svetskom prvenstvu uslovljen neisticanjem kosovske zastave i bilo kojih drugih državnih simbola. Takav uslov bio je neprihvatljiv za čelnike Bokserskog saveza Kosova, koji su u koordinaciji sa Olimpijskim komitetom Kosova i Ministarstvom kulture, omladine i sporta odlučili da ne prihvate nastup na Svetskom prvenstvu.