12:32

27.08.2017

12:32

27.08.2017

Snežana Perić,RTK2

Drugi Međunarodni festival srednjovekovne muzike Medimus i ove godine se održao u atrijumu CrkveSvetog Spasa u Prizrenu. Učesnici prve večeri su bili svestrani umetnici poput Edija Karamazova iz Bosne i Hercegovine, kao i Ansambla Levant iz Beograda.

MEDIMUS je jedan od najznačajnijih muzičkih manifestacija koja se održava u Prizrenu. Ovaj festival je spoj savremenog muzičkog stvaranja gde je sve izvorno i počelo.

“Tragajući tako po nekim dokumentima, čitajući istorijske spise o Prizrenu naišli smo na jedan podatak da je prvi profesionalni muzičar ove srednjovekovne muzike koji je svirao na Lauti bio Dragan Prizrenac, on je zapravo u Dubrovniku svirao, a kada je bilo krunisanje Cara Dušana u Skoplju, on je na toj kruni sanju svirao. To nas je podstaklo da dalje krenemo u priču sa tom srednjovekovnom muzikom i smatramo  da je Prizren idealno mesto za ovakav vid prezentacije ove vrste muzike to što je on sam po sebi bio srednjovekovni kulturni centar”, istakla je Radmila Knežević umetnički rukovodilac festivala MEDIMUS.

Svestrani muzičar, jedan od najuzbudljivijih svirača laute i gitare je Edin Karamazov koji je  virtuoznim nastupom sa repertoarom klasike otvorio Međunarodni festival srednjovekovne muzike.

“Prvi put sam u Prizrenu a osetio sam da sam bio pre, u nekom drugom životu da tako kažem, večeras nije bilo savršene tišine, ali je bilo savršenstva, jer je bilo vetra, jer je bilo neba, bilo je cvrčaka, bilo je noći”, rekao je Edin Karamazov, muzički umetnik – lautista.

Muziku sa vizantijskog kulturnog prostora izvodio je Ansambl “Levant“ iz Beograda.

“To je taj kamen, to je to vreme, to je ta epoha, to je samo povratak u vreme kada je sve ovo nastalo, apsolutno primereno mesto, jer ovo mesto vapi za takvom muzikom”, kaže Darko Karajić, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i član ansambla “Levant”.

U akustičnom ambijentu srednjovekovne crkve Svetog Spasa u Potkaljaji publika je uživala u muzici.

“Oduševljeni smo pre svega što se ova muzika vratila u ovaj kraj inače i sami vidite iz cele panorame deo gde se spajaju mnoge kulture i mnoge muzike, tako da prošle godine su nas posetili Trkučja i Renesanse ove godine smo gledali nešto drugačije a zapravo isto, tako da sam zaista oduševljena”, rekla je Danijela Lazarević.

“Mislim da se održava na pravom mestu, u parvo vreme, prošle godine je to bilo po prvi put, evo ove godine je možda čak i bolje organizovan, medijski bolje propraćen što je od velikog značaja, vidim da je atrijum crkve Svetog Spasa prepun, publika je zadovoljna kao i ja uostalom i iskreno se nadam da će on postati tradicionalan i da će on svake godine biti sve posećeniji i posećeniji”, kaže Nada Hadžiperić.

“Večeras je bilo Božanstveno veče, takva duhovnost, tolika koncentracija duhovne energije, jedne lepote, jedne opuštenosti, prvi put za 15 godina od kada ja dolazim u Prizren ja sam se osetio slobodnim u Prizrenu, hvala im što su nam tako divno veče priredili”, rekao je Nenad Trifunović.

Druge večeri festivala sredjovekovne muzike predstaviće se Dragan Mlađenović,  Ansambl “ CANSO “, slovenačko-hrvatski sastav i mađarski trio “BURDON”. Organizatori MEDIMUS-a ističu da imaju za cilj da prmomovišu kulturne vrednosti, kao i oživljavanje stare sredjovekovne muzike na ovim prostorima.