12:59

19.02.2018

12:59

19.02.2018

Bojan Tomić, RTK2

Rano nedeljno jutro, dan uoči početka Vaskršnjeg posta, na ušću takozvane "obe reke" iznad Štrpca okuplja se masa maskiranih ljudi, od kojih su jedni na konjima, dok drugi pešače. Među njima ima i priučenih muzikanata, čija melodija baš i ne godi sluhu. Nešto kasnije, obučena u tradicionalnu narodnu nošnju na konju Doratu stiže i "snaša", naslućujemo veselog lica, jer je očekuje, niko drugi, do Kraljević Marko, čijoj ženidbi prisustvujemo. Ovom svadbom započinje tradicionalna "Pročka", odnosno Bele poklade u Sirinićkoj župi.

Svatovi Marka Kraljevića zalaze u mnoge ulice u naselju. Meštani ih sa radošću dočekuju pred kapijama, darujući novcem muzikante.

U centru Štrpca se i ove godine okupilo više od 1000 meštana, ali i gostiju pristiglih za ovu priliku iz mnogi krajeva Kosova.

Čin venčanja, propraćen satiričnim tekstovima, obavljen je uz ovacije prisutnih gledalaca.

Ovaj paganski običaj simbolizuje večitu borbu dobra i zla. Zla, koje će sa prvim mrakom, mavanjem "kumbara", odnosno okretanjem zapaljivih baklji, meštani terati iz svojih dvorišta i naselja.

"Vučari" ili ženidba Marka Kraljevića održava se u više sela Sirinićke župe.

Uz bogatu trpezu, na kojoj preovlađuje beli mrs, večeraju zajedno rodbina i komšije i "mire se", jer su Bele poklade praznik opraštanja i pomirenja. Rasterećeni ljutnje i netrpeljivosti, čista srca, vernici ulaze u period velikog Vaskršnjeg posta, koji je započeo u ponoć.