18:26

24.02.2018

18:26

24.02.2018

Evica Kovačević, RTK2

Dom kulture "Gračanica" u saradnji sa Institutom za umetničku igru iz Beograda otvorio je prvu Baletsku školu na Kosovu za osnovno obrazovanje, smer klasičan balet. Škola je danas počela sa radom.

Prva škola baleta u Gračanici jeste projekat koji je podržan od strane ministarstva kulture i informisanja Srbije u saradnji sa Domom kulture u Gračanci. Ovo je značajan korak za umetničku igru i širenje svesti o umetničkoj igri, prevashodno klasičnog baleta.

"Ono što jeste misija instituta za umetničku igru, jeste decentralizacija umetničke igre klasičnog baleta i savremene igre. Ono što je važno jeste da ćemo mi biti sa vama do kraja juna, do kraja školske godine, kada ćemo naravno i podvući neke rezultate tokom ovog našeg višemesečnog rada, a naglašavam i da je u procesu izrada sledećeg projekta, to je klasičan balet 2 , što je jako važno da se ova ideja nastavi", istakao je koreograf Aleksandar Ilić.

Po rečima baletske umetnice i baletskog pedagoga postupaće se po najvažnijim metodskim principima rada za svaki uzrast, koji su ustaljeni i u svim drugim školama klasičnog baleta.

"Pored svih plesnih koraka, koje sada treba devojčice i dečaci da upoznaju, radićemo i neke druge stvari i lepe koreografije, koji će biti kruna nekog zajedničkog rada", rekla je baletska umetnica i baletski pedagog Lidija Pavlović Rakočević.

Mališani, njih oko 120, koji su se prijavili za baletsku školu, danas su imali prvi čas na kome su imali prliku da se upoznaju i osete prve čari klasičnog baleta.