22:26

14.05.2019

22:26

14.05.2019

Marija Perić, RTK2

Muzička škola „Stevan Mokranjac“  sa sedištem u Gračanici, u saradnji sa Domom kulture Gračanica, povodom obeležavanja 70 godina postojanja i rada Škole, organizovala je koncert u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu.

U kraju nadaleko čuvenom po lepoti muzikalnosti, Čika Siminim zdanjem proneli su se zvuci harmonike i pesma učenika muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’ iz Gračanice povodom obeležavanja sedme decenije postojanja,  kao i u čast ispraćaja četvrte generacije učenika obnovljene  Bogoslovije u Prizrenu. 

,,Želeo bih da zahvalim ocu Isidoru na tome što nam je omogućio da budemo ovde, jer do sada naša deca i nastavnici nisu imali prilku da obiđu sva ovdašnja znamenja, čak i samu Bogosloviju, tako da smo se složili da jedan od koncerata održimo i ovde u Bogosloviji'' kazao je Andrija Jović direktor muzičke škole.

Izvođenjem dela klasične muzike i nezaobilaznih pesma narodnog stvaralaštva, učenici su pokazali da su dostojni naslednici svojih profesora. Veruju da će koncert u Prizrenu prerasti u tradiciju. 

,,Koncert je zaista bio divan,  uživao sam na sceni sa svojim učenicima, domaćini su nas divno prihvatili, nadam se da ćemo češće  dolaziti ovde jer smatram da  ovi učenici i  Bogoslovija to zaslužuju'', kazao je profesor stručnih predmeta Nemanja Đorđević.

,,Oduševljena sam koncertom, domaćini su bili divni i baš mi je drago što smo  došli da ispratimo maturante, nadam se da će to postati tradicija i da ćemo češće održavati ovakve koncerte'',  kaže Kristina Lekić učenica drugog razreda srednje muzičke škole.

 U osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi trenutno postoji odsek za klavir i harmoniku, a u planu je otvaranje odseka za violinu. U toj nameri pomoć je stigla iz Čikaga. 

,,Predajem violinu, počeli smo pre mesec i po dana, imamo oko tridesetoro zainteresovanih učenika'', rekla je Džozi Mintel profesorka violine.

 Muzička škola „Stevan Mokranjac“, osnovana je u Prištini 1949. godine. Od 1999. godine izmeštena je u Gračanicu, a od pretprošle godine nalazi se u zgradi obrazovnog centra u Lapljem Selu.