18:01

15.05.2019

18:01

15.05.2019

Milica Živić, RTK2

Deca školskog uzrasta i mladi iz Gračanice i okoline imaće priliku da se u okviru škole glume upoznaju sa tajnama ove profesije. Prvi zajednički čas održan je danas, u Domu kulture u Gračanici.

Polaznici škole glume u Gračanici svake srede će, kroz odabir odgovarajuće teme, poput bajke i pripovetke, moći da se upoznaju sa osnovama scenarija pozorišne predstave.

"Mene interesuju lutkarske predstave, zato sam se prijavio"

"Došla sam da upoznam nove drugare i da se zabavljamo"

"Oduvek sam sanjao da budem glumac, sada ću probati", kažu polaznici škole glume.

Cilj "Skole glume" je da se kroz čudesan svet pozorišta, gde je sve dozvoljeno, polaznici zainteresuju za pozorišnu umetnost, razvijanje talenta i timskog duha.

"Pokušacemo da im prenesemo sve ono što smo mi učili na Akademiji umetnosti, naravno, prilagođeno njihovom uzrastu, tako da će tu biti svega - glume, dikcije, scenskog pokreta, govora, scenskih igara, akrobatike, snalaženja u prostoru, igre pamćenja, brzalice i to će na kraju rezultirati jednom predstavom koju će oni sami uraditi", rekla je Radica Knežević, reditelj.

Predavači su glumci i pozorišni stvaraoci Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici: Jasmina Stojilković, Radmila Kneževic, Milica Mandić i Nastasija Stojsavljević.

"Jednostavno, da prošire neko svoje znanje i svoj umetnički talenat. Najviše bih volela da oni uživaju i da stvore nešto što je njhovo, neku svoju predstavu, da rade sa nama, da se opuste i budu svoji", kaže Nastasija Stojsavljević, jedna od predavača.

Organizatori škole glume su Dom kulture Gračanica i Narodno pozorište Priština u Gračanici. Časovi će se održavati svake srede, u dva termina, od 11 i od 16 časova u Domu kulture u Gračanici.