15:47

16.05.2019

15:47

16.05.2019

Evica Kovačević, RTK2

Ljubav prema zavičaju Dilber Hočko je pretočio u stihove. Zbirka "Goranski pečat" je promovisana u Domu kulture u Gračanici. U uvodnim stihovima sažeta je ljubav prema postojbini. ’’Svi našinci koji se probude daleko od Gore, a pomisle na Goru, kao da su se u Gori probudili’’, podseća Hočko svoje sunarodnike.

’’Goranski pečat’’ je prva zbirka pesama Dilbera Hočka–Bibe, po struci tekstilnog inženjera, a liričara u duši, koji je stihovima ovekovečio svu lepotu i surovosti rodnog kraja, svu tugu pečalbara i njihovu čežnju za zavičajem.

"Ovaj goranski pesnik na sebi svojstven način opisuje večitu želju svojih sunarodnika rasutih ne samo u Srbiji, već svuda u svetu, da se na izmaku snage vrate tamo gde su rođeni i gde su napravili svoje prve korake. Ovom pesmom Dilber Hočko svojim Gorancima ostavlja u amanet poruku da onda kada dođe vreme za večni počinak vrate se Gori, da bi je čuvali takvu kakva jeste za svoje unuke i praunuke", istakao je pesnik iz Gračanice Jovica Mišković.

Prirodne, tradicionalne, duhovne, kulturološke i jezičke specifičnosti prostora omeđenog Koritnikom i Šarom, bitno su odredile strukturu i sadržaj pesama Dilbera Hočka–Bibe.

"Poseban kvalitet samoga pesnika i njegove poezije čine one pesme ispisane goranskim jezikom i u literalnom smislu je to dokaz da se može i mora stvarati književnost na našem, odnosno goranskom jeziku", rekao je saradnik i prijatelj autora knjige Sefer Tuđari.

Svoje pesme Hočko je posvetio svim Gorancima rasutim širom sveta, daleko od rodnih sela, gde se, kaže, planine s proleća bele kao jaje, podsećajući ih na šesti dan meseca maja kada Gora kipti od sreće  jer je ponovo prigrlila one koje je iznedrila.

"Želeo sam da stihovima probudim interese mojih Goranaca, natočito mladih, kojih je sve manje u Gori, da razmišljaju o svojoj sadašnjosti i budućnosti, da ne dozvole da njihovo vreme bude kao naša prošlost, kao naša skoro nimalo zapisana goranska istorija", istakao je autor knjige ,,Goranski pečat,, Dilber Hočko.

Duboka povezanost sa zavičajem, u kome provodi svoj životni vek, dominira u svakoj pesmi, naročito u onim napisanim maternjim jezikom. ’’Goranskim pečatom’’ Dilber Hočko je zapečatio i od zaborava otrgao postojanje, identitet, običaje i kulturu Goranaca.