17:05

25.05.2019

17:05

25.05.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

I ove godine u manastiru  Svetih Arhangela nedaleko od Prizrena održana je dečija smotra izvornog narodnog stvaralaštva “U susret Vidovdanu”.

Devetnaesti put za redom u raskošnim nošnjama, nasmejani dečaci i devojčice pokazali su igre iz različitih krajeva. Na samom početku smotru je otvorio i blagoslovio iguman ovog manastira, otac Mihajlo.

“Ovo vaše okupljanje, vaša pesma, vaša igra čini da nam se srce raduje, da se svi radujemo i veselimo. Neka vam Gospod da svako nebozemno dobro i organizatorima i učesnicima i svima vama koji ste došli da pomognete na razne načine, svako nebozemno dobro, da budete blagosloveni i da je blagosloven ovaj dan, ovo mesto i okupljanje“, poručio je iguman manastira otac Mihajlo.

Jedan od organizatora Đorđe Lakušić poručio je da ova manifestacija šalje jače i dublje poruke, da deca vole i poštuju svoju kulturu i tradiciju.

“Izražena želja je da se crkva Svetih Arhangela ovde u Svetim Arhangelima da vaskrsne, da se digne. Prošle godine smo igrali oko temelja, danas smo ušli unutra, povezali se rukama, sa željom da ona vaskrsne, da ona bude cela, baš onakva, kakva je bila pre rušenja”, poručio je predsednik Saveza amatera Kosova  Đorđe Lakušić.

Ovom manifestacijom započelo je obeležavanje Vidovdanskih svečanosti koje će trajati sve do 28. juna.

“Ova smotra je značajna pre svega zato što predstavlja mladost i mi želimo da sa mladošću počnemo Vidovdanske svečanosti, ako pogledate sva ova lica u narodnoj nošnji, njihov osmeh nama treba da bude najveći podstrek za sve dalje korake u budućnosti”, poručio je poručio je Ivan Stojković iz Doma Kulture.

Oko 800 dece iz 14 kulturno-umetničkih društava širom Kosova uživalo je u druženju, igri i pesmi.

"Prvi put smo u Prizrenu i sve mi se jako sviđa“, rekla je Katarina Jeftić iz  KUD "Kosovski Božur".

"Volela bih da i sledeće godine dođem ovde, da se nastavi ova lepa tradicija“, kaže Andrea Jokić iz  KUD "Kosovski Božur".

“Ovde smo pre svega duhovno, a i da upoznamo istoriju ovog prelepog carskog grada Prizrena", rekla je Milica Ađančić iz Babinog Mosta.

U okviru smotre folklora, petu godinu za redom organizovana je i likovna kolonija  na kojoj je učestvovalo oko dvadesetoro mladih stvaralaca.

Radovi koji su tokom nje  nastali ostaju u manastiru.

"Tema likovne kolonije je slobodna, ima neku asocijaciju na Prizren, pejzaž ili na Cara Dušana“, rekla je Maja Todić, akademski slikar.

"Ima puno inspiracije za slikanje, ja sam prvi put ovde i baš mi se sviđa, lep je Prizren", kaže Milena Zdravković iz Prilužja.

"Ovde sam prvi put, mnogo mi se sviđa. Nacrtala sam mladoženju i mladu“, kaže Maša Veljković iz Mitrovice.

Organizatori smotre su Dom kulture Gračanica i Savez amatera KiM, a pokrovitelji Kancelarija Vlade Srbije za KiM i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.