19:17

05.06.2019

19:17

05.06.2019

Kristina Petrović, RTK2

Mesec jun je bogat kulturno-umetničkim dešavanjima. Pored Vidovdanskih svečanosti, u Prizrenu se večeras i sutra održavaju Spasovdanski dani, a ljubitelji sedme umetnosti iz Gračanice i Šilova mogli su da uživaju u ostvarenjima srpskih reditelja u okviru jednodnevne manifestacije ,,Noć srpskog filma“.

„Noć srpskog filma“ je održana u više od četrdeset bioskopa širom Srbije, a prvi put deo programa bili su i Dom kulture u Gračanici i kulturno prosvetni centar Božidar Mitrović Šandor u Šilovu. Organizatori ističu da je cilj manifestacije popularizacija srpskog filma, a na repertoaru su se našla dela podržana na konkursima Filmskog centra Srbije.

„Na repertoaru su bila četri srpska filma. Prikazan je dečiji film „Zlogonje“, zatim film „Kralj Petar prvi“, „Taksi bluz“ i „Južni vetar“. Prikazana su i četri kratkometražna filma: „Eho“, „Isti“, „Šafarihova 19“ i „Mališan“ poznatog reditelja Danila Bećkovića“, rekao je Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma kulture Gračanica.

Poseban akcenat bio je na filmovima koji su posvećeni mladima.

„Sviđaju mi se dešavanja u filmu i drago mi je da imamo šta da vidimo u bioskopu“, rekla je Anđela Martinović.

U Domu kulutre u Gračanici u okviru Vidovdanskih svečanosti, odžava se 21. likovna kolonija.

„Upravo radim ono što radim već 20 godina. Elementi forme vezane za kulturnu baštinu i određene fregmente koji karakterišu naše svetinje“, rekao je Zvonko Pavličić, slikar.

„Nisam prvi put na Kosovu, ali baš davno nisam bila, tako da me je jako interesovalo sve, a posebno da vidim manastire i da upoznam kolege“, kazala je Kristina Ristić, slikarka.

Ove godine, učesnica likovne kolonije je i Marieta Konova, umetnica iz Velikog Trnova, koja na Univerzitetu umetnosti Kirilo i Metodije predaje ornametnalnu kompoziciju, a prema njenim rečima, upravo su ornamenti na istorijskim spomenicima na Kosovu, na nju ostavili najjači utisak.

„Sami ornamenti su specifični, kao i njihov odnos, koji govori mnogo za mene i tako ja sam uradila puno fotografija i koje će mi verovatno, kad se budem vratila u Bugarsku, poslužiti da nastavim sa slikanjem", kazala je Konova.

„Spasovdanski dani u Prizrenu“ održavaju se u atrijumu crkve Svetog Spasa. Tokom manifestacije organizovane su promocije knjiga, izložbe fotografija i slika kao i bogat kulturno-umetnički program. U četvrtak će u crkvi Svetog Spasa biti služena i slavska liturgija.