13:19

07.06.2019

13:19

07.06.2019

Aleksandra Ničić, Mirjana Radovanović

Fascinantni svet iluzija osmišljen je kako bi poljuljao poverenje posetilaca u vlastita čula i percepciju, i zato predstavlja mesto koje donosi zabavu za sve generacije: decu, roditelje, parove, deke i bake. 

Na Kosovu je u februaru otvoren prvi Muzej Iluzija. Na 200 kvadratnih metara smeštene su kreativne sobe u kojima možete boraviti u sobi sa ogledalima, zaustaviti voz ili surfovati, na vama je da odaberete. Ideja za ovim muzejom, kako navodi direktor muzeja iluzija, Ljuljzim Zeka, je nastala na osnovu trenutnog stanja nemogućnosti putovanja mladjih generacija van Kosova, kojima je potrebna zabava, kao svakoj omladini.

“Ideja je potekla kada sam u Skoplju, Beogradu, Beču i drugih evropskih gradova, video koliko radosti ovakav muzej unosi u živote mladih. Ovde ima oko 15 eksponata, soba i više od 20 optičkih iluzija”, dodaje direktor Muzeja iluzija u Prištini.

U muzej rado dolaze posetioci različite starosne dobi, ali su, sudeći po evidenciji, najzainteresovaniji tinejdžeri. Dolaze kako bi doživeli nezaboravnu avanturu.

“Ovo je prvi put da dolazim ovde. Nisam nikada ranije bila u ovakvim prostorijama, veoma mi je zanimljiv čitav ambijent i ove slike, imaš osećaj da te gledaju iz svakog ugla. Najviše mi se svideo ram u kome sam se fotografisala”, rekla je Arireta Seljaci.

“Prvi  put posećujem ovaj muzej i svako od ovih mesta je karakteristično. Najveći utisak na mene su ostavila ogledala i ram u koji možeš ući da se slikaš i postaneš deo te slike”, kaže Edona Gaši.

Kako navodi Ljuljzim Zeka, radnici muzeja znaju sve jezike zajednica na Kosovu kako bi svima, bez i jedne prepreke, zabava bila jedna velika i nezaboravna avantura.

“Budite što više kreativni, dodjite ovde, i videćete da pored ovog realnog sveta ima još i ovaj svet gde je sve moguće”, dodaje on.

Muzej je otvoren svakog dana, od 11 do 21 ćas. Cene se, u zavisnosti od kategorije posetilaca, kreću od 3 za one najmlađe i studente, 4,5 evra za odrasle, dok za porodičnu ulaznicu treba izdvojiti 12 evra.