11:19

08.06.2019

11:19

08.06.2019

Mirjana Radovanović

Centar za umetnost i zajednicu "Artpolis" organizuje sedmo izdanje festivala "FemArt", regionalni umetnički festival, koji se u Prištini održava od 10. do 16. juna 2019. godine.

FEMART, regionalni umetnicki festival, je u proteklim godinama ostvario misiju spajanja umetnica, koje svoj rad, inspirisan društvenim temama, ljudskim pravima i preprekama sa kojima se suočavaju umetnice Kosova, predstavljaju široj javnosti. Postao je jedan od najznačajnijih festivala na Kosovu, podržavajući mlade umetnike i dovodeći razne autore ne samo iz Evrope, već i širom sveta, iz Azije, Afrike.

“Program festivala je raznovrsan, pozorišne predstave, filmovi, izložbe, „street art“, koncerti, radionice, paneli. Festival privlači ljude koje inspiriše borba za ljudska prava i žele da čuju o problemima vezanim za ženska prava i tranzicionu pravdu na Balkanu. Na festivalu će biti predstavljene originalne umetničke kreacije od strane umetnica sa Kosova, iz Srbije, Albanije, Italije, Portugalije, Amerike pa čak i Afrike“, navodi predstavnica Femart festivala, Venera Ismailji.

Moto ovogodišnjeg FemArt festivala je "Sloboda protiv srama", podstičući žene da preuzmu vlasništvo nad svojim životima i donošenjem odluka, promovišući život bez predrasuda i prosuđivanja.

"Cilj festivala je da spojimo sve umetnice i aktiviste, da ih čuje čitava javnost, da spojimo Kosovo sa čitavim svetom, da osnažimo žene da žive život kako one to žele, i da se ne srame ničega“, dodaje Venera.

Pored 200 umetnika i aktivista sa Kosova, regiona, Evrope, Amerike, Azije i Afrike, na festivalu će biti angažovano 30 novih volontera iz svih zajednica na Kosovu, kako bi se podigao nivo učešće mladih u jačanja uloge žena na Kosovu i u regionu i razmene iskustava.

Venera Ismailji poručuje svim devojkama i ženama na Kosovu “da budu slobodne, da žive kako žele, da budu odlučnije i samostalne i da nebudu pod uticajem partijahalnih stavova”.

Sedmo izdanje Femarta podržavaju: Evropska unija, Kvinna till Kvinna, Austrijska razvojna saradnja, UNFPA, Ministarstvo kulture, omladine i sporta, Opština Priština, Cfd, KRCT, Une e Du Kosoven, IPKO Fondacija, UNVOMEN, K10 Koalicija, Hotel Međunarodna Priština, Nacionalna galerija Kosova, Muzej Kosova, Oda pozorište.