20:25

11.06.2019

20:25

11.06.2019

Tanjug

Egipat je pokušao da zaustavi aukciju 3.000 godina stare kamene skulpture slavnog faraona Tutankamona u Londonu, dok je aukcijska kuća Kristis navela da je ta prodaja legalna.
Statua, smeđa glava od kvarcita sa prikazom Tutankamona, trebalo bi da bude prodata na aukciji u julu, i mogla bi da dostigne cenu višu od 5 miliona dolara, tvrdi Kristis, prenosi AP.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova u subotu je saopštilo da je zahtevalo da aukcijske kuće da dostavi dokumente koji dokazuju vlasništvo statue, kao i da se obratilo britanskim vlastima i agenciji UN za kulturu i obrazovanje da „zaustave proces prodaje“ te statue i drugih objekata iz Egipta koji se nalaze u zbirci.

Dodaje se da Egipat ima pravo na statuu na osnovu sadašnjih i prethodnih zakona.

Prema zakonu iz 1983. godine koji reguliše vlasništvo nad antikvitetima, svi drevni predmeti pronađeni u zemlji smatraju se državnom imovinom, „izuzev antikviteta čije je vlasništvo ili posedovanje već utvrđeno u vreme stupanja ovog zakona na snagu“.

Egipat odavno traži da se antikviteti koje smatra državnom imovinom vrate u domovinu.

Kristis u međuvremenu brani svoj proces prodaje.

U saopštenju akcijske kuće navodi se da se statua, koja je dobro poznata i izlagana u poslednjih 30 godina, prodaje iz Resandro kolekcije, jedne od najpoznatijih svetskih privatnih kolekcija egipatske umetnosti.

Zbirka sadrži mramorne glave iz antičkog Rima, oslikani drveni egipatski kovčeg i bronzanu statuu egipatske mačke.

Sadašnja kolekcija nabavljena je od Hajnca Hercera, trgovca sa sedištem u Minhenu 1985. godine.

Pre toga, Josef Mesina, austrijski trgovac, kupio ju je 1973-74. od prnca Vilhelma fon Turna i Taksisa, koji ju je navodno imao u svojoj kolekciji od 60-ih godina 20. veka, tvrde iz aukcijske kuće.