21:26

21.06.2019

21:26

21.06.2019

Kristina Petrović, RTK2

Defileom videzova kroz Gračanicu i svečanim programom, koncertom srednjovekovne muzike i nastupom Ansambla “Venac” otvoren je četvrti Međunarodni festival srednjovekovih veština i zanata ŠTIT/SHIELD.

Posetioci srednjovekovnog kampa koji je postavljen u dvorištu OŠ “Kralj Milutin” tokom trajanja festivala, do 23. juna, moći će da učestvuju u viteškim borbama, probaju delove viteške opreme, i budu deo interaktivnih radionica srednjovekovnih zanata.

“Posetioci mogu kupiti tokene koji će im omogućiti da isprobaju sve aktivnosti koje festival nudi, a to je gađanje strelom, sekirom, kopljem. Takođe radimo oslikavanje lica deci, a ono što je novina ove godine je izrada novca kralja Milutina, koji možete sami da iskujete i ponesete kući kao suvenir”, rekla je Teodora Đokić, član udruženja Red Zmaja iz Gračanice.

Na festivalu učestvuje više od 100 članova srednjovekovnih udruženja iz Srbije i Mađarske.

“Ove godine sam prvi put na festivalu kao učesnik, jako sam uzbuđen zbog toga. Ja sam gajdaš i to je idealna prilika da prikažem zvuk srednjeg veka”, kazao je Nikola Mitić, gajdaš.

Ove godine, u okviru festivala, prvi put će biti održano i srednjovekovno venčanje. Prema rečima organizatora, festival SHIELD ima za cilj da promoviše srednjovekovnu istoriju, kulturu i tradiciju. Veliki deo programa prilagođen je najmlađima.

“Jako nam je zabavno, igrale smo se sa drugarima, crtale smo štitove. Siguno ću doći i sutra”, kazala je šestogodišnja Petra Popović iz Gračanice.

Međunarodni festival SHIELD organizuju viteško udruženje Red Zmaja iz Gračanice, Turistička organizacija Gračanice i viteško udruženje Beli Orlovi iz Beograda.